Hjem Familie Psykiaterens beste tips for å begrense barnas skjermtid

Psykiaterens beste tips for å begrense barnas skjermtid

De aller fleste foreldre opplever at det å begrense barnas skjermtid kan være en utfordring.

– Jeg er overbevist om at det er en sammenheng og årsakssammenheng mellom hvor lang tid et barn bruker på internett eller sosiale medier og en økning i depresjon og angst, sier psykiateren Richard Wadsworth til Insider.

Han har sju barn i alderen 1 til 13 år. Og både faglitteratur han oppdaterer seg på i forbindelse med jobben, og pasienter han har hatt, har gjort at han er opptatt av å ha restriksjoner på barnas tilgang til sosiale medier og internett. Han er såvisst ikke den første forelderen i verden som prøver å få små barneøyne vekk fra dataskjermene. Men han har helt klare tips på hvordan du kan innføre restriksjoner, uten at hjemmet ditt samtidig utvikler seg til en «krigssone».

Det var spesielt under pandemien han opplevde et skifte: Da fikk de tre eldste laptop fra skolen, og gjorde lekser på den. Dermed var veien kort til underholdning på YouTube Kids. Dermed tok han en prat med dem. Han fortalte at skjermtid og mental helse henger sammen, og understreket at han ønsket glade og robuste barn. Istedenfor å sitte og se film, foreslo han at de som familie kunne bruke tid sammen i den vakre naturen like ved huset.

– Til å begynne med var ikke barna begeistret fordi de likte skjermene, så de ga litt motstand. Jeg forklarte at det var en viktig ting for oss å gjøre og ba dem støtte meg, noe de gjorde – jeg tror mye av det var fordi vi har et godt forhold, sier Wadsworth,

Han understreker at det ikke er skjermforbud, men i stedet for at skjermen blir en passiv underholdning, setter de seg ned i stua sammen, hele familien, og spiller spill sammen.

For å lykkes med å innføre begrensninger på skjermtid, må du som forelder bruke tid sammen med barna. En annen nøkkel for å lykkes med å begrense skjermtiden mener han er konsistens:

– Ikke lag regler du ikke har kapasitet til å følge opp, sier han.

Og når du og barnet har funnet reglene som skal gjelde, er kunsten å ikke gi opp:

– Hvis de gjennomfører, vil barna begynne å komme seg etter en tid og de vil begynne å bruke fantasien sin igjen. De vil begynne å gjøre andre ting, leke, igjen. Det blir bedre. Det er veldig vanskelig en liten stund, men det blir bedre, sier han.

[YouPlaySinglePlayer video=»1040,1872,349816″]

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com