Hjem Blomster Slik bekjemper du skvallerkål med hagens vakre ugressfjerner

Slik bekjemper du skvallerkål med hagens vakre ugressfjerner

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Når du planter storkenebb i hagen, får du en staude som både er hardfør og enkel å ta vare på. Denne nøysomme planten krever minimal pleie og vil elegant fullføre blomsterbedene dine.

Storkenebb finnes i over 400 forskjellige arter spredt over Europa, Asia og Nord-Amerika. De fleste variantene trives i tempererte klimaer, spesielt i den østlige delen av Middelhavsområdet.

Planten kommer i mange ulike størrelser, fra små, teppedannende typer til høyere stauder. Den kan bli mellom 15 og 60 cm høy, og har et tett dekke av flikete, grønne blader. Stenglene er korte og tynne med endestilte blomster som ofte sitter parvis. Blomstene kommer i mange farger: rosa, hvite, blå og lilla, og kan være både enkle og halvfylte.

Populære varianter:

  • Geranium Phaeum: Mørkerøde, bølgekronede blomster. Finnes også i hvite, grålige, lilla og rosa varianter.
  • Geranium Rozanne: Store blåfiolette blomster.
  • Geranium Cinereum: Hvitgrå, 15-20 cm høy.

Blomstringstid

Blomstringen varierer avhengig av arten. For eksempel blomstrer Geranium phaeum i mai til juni, mens Rozanne blomstrer fra sommer til vinter. Generelt strekker blomstringen for storkenebb seg over et par måneder om sommeren.

Engstorkenebb
Engstorkenebb. Foto: John Magne Grindeland

Planting og flytting

Storkenebb kan plantes ut hele året så lenge jorden ikke er frossen. Plantingen er enkel: Grav et hull stort nok til røttene, løsne jorden i bunnen, sett planten ned, fyll på med jord, og vann godt. Jorden bør tråkkes fast rundt planten. Anbefalt planteavstand er 25-30 cm.

Det beste tidspunktet for å dele og flytte storkenebb er om høsten når jorden fortsatt er varm og fuktig.

Grobunn og pleie

Storkenebb trives best i tørr jord som ikke er for leirholdig. Hvis jorden er svært leirholdig, kan du blande inn litt sand. Planten er svært tilpasningsdyktig og vil trives i de fleste typer hagejord.

Blodstorkenebb
Blodstorkenebb. Foto: John Magne Grindeland

Vanning og gjødsling

Storkenebb er tørketolerant og trenger nesten ikke vanning. Den trenger heller ikke gjødsling dersom den er plantet i næringsrik jord.

Kan utkonkurrere ugress og skvallerkål

Storkenebb er ideell som bunndekkende plante i bed, for eksempel blant roser. Den er effektiv til å skygge for ugress på grunn av sitt tette bladverk.

Faktisk er de ganske effektive bunndekkeplanter som kan skygge ut mye ugress fordi deres tette bladtotter blokkerer lyset fullstendig. Siden planten er ekstremt hardfør, kan du være heldig at den utkonkurrerer skvallerkål.

Stankstorkenebb
Stankstorkenebb. Foto: Jarle Riise

Ifølge det danske Haveselskabet er det mulig å utrydde skvallerkål ved å plante stauder.

«De siste årene har gartnerne derfor eksperimentert med å plante forskjellige robuste stauder i de bedene hvor skvallerkålen gir problemer, og det går faktisk ganske fint. Noen av plantene klarer seg med litt hjelp så godt at de nesten har utkonkurrert ugresset,» skriver de på sine nettsider.

Planten kan også brukes som krukkeplante, men trives best på steder hvor den kan bre seg ut.

En annen fordel med storkenebb er at insektene elsker den!

Med minimal innsats kan du få en vakker og harmonisk hage ved å plante storkenebb. Denne hardføre stauden er både praktisk og estetisk tiltalende, og vil uten tvil bli en favoritt i hagen din.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com