Brus, saft og godteri er de største kildene til tilsatt sukker i kosten, ifølge Helsedirektoratet.
Bente Josefsen er gründeren av Frisk uten sukker og har skrevet boka «Sukkeravhengig – bli frisk uten sukker». Selv hevder hun at hun er avhengig av sukker, og hun sier til Dagbladet at flere og flere fagfolk nå er blitt oppmerksomme på sukkeravhengighet.
Les også: Derfor bør ingefær inngå i kostholdet
– Vi har bare ett belønningssenter som kan utvikle avhengighet. Det ligger mye genetikk til grunn om man utvikler avhengighet til sukker. Har man en biologisk sårbarhet for å utvikle en sukkeravhengighet, er sannsynligheten stor for at man gjør det fordi eksponeringen av sukker er så stor allerede fra man er barn, sier hun til avisen.
Josefsen har flere tips til deg som kjemper mot søtsuget:
1. Se over kostholdet ditt – spis mest mulig rene råvarer.
2. Baser kostholdet på å spise kjøtt, fugl, fisk, skalldyr og egg og grønnsaker. Bær inneholder mindre fruktsukker enn frukt, så det er bedre å spise bær enn frukt. Inkluder meieriprodukter som kremfløte, seterrømme og ost, og fettkilder som olivenolje og meierismør. Kutt ut sukker, søtningsmidler og hvitt mel.
Les også: Andrea led av migrene i 25 år. Da hun droppet to ingredienser i kostholdet fikk hun livet tilbake
3. Ha mentale verktøy for å håndtere stress, pusteteknikker og tankesett. Sukkeravhengighet gjør deg sårbar for stress, søvnmangel og dermed dårlig egenomsorg. Det kan igjen skape søtsug.
4. Dann fellesskap med andre søtmomser – alt er lettere når man er flere.
5. Spis regelmessige måltider
6. Ha frukt og grønnsaker tilgjengelig. Det gir magen noe å jobbe med, du oppnår et stabilt blodsukker og blir mindre «fysen».