in

Slik blir kroningen av kong Charles III – Harry og Meghan får ikke plass på balkongen på Buckingham

Kong Charles
Foto: Getty

Allerede i november ble det klart at kong Charles skal krones til konge lørdag 6. mai. Nå avsløres planene for den tre dager lange festen.

Kroningen av kong Charles III finner sted lørdag 6. mai. Allerede da datoen ble kjent rykket statsminister Rishi Sunak ut og ga britene en ekstra fridag.

– Kroningen av en ny monark er et unikt øyeblikk for landet vårt. Som en anerkjennelse av denne historiske anledningen, er jeg glad for å kunngjøre en ekstra helligdag for hele Storbritannia neste år, sa den britiske statsministeren, Rishi Sunak, i en pressemelding.


Også da dronning Elizabeth II ble kronet i 1953 fikk britene en ekstra fridag, slik at familier og lokalsamfunn over hele landet kan komme sammen for å feire.

Relatert: Prins William ignorerer spørsmål om brorens selvbiografi

Buckingham Palace skal ifølge Daily Mail ha hatt et ønske om at kroningen skal demonstrere at monarkiet fortsatt har en rolle å spille i en flerkulturell nasjon som sliter med å håndtere en levekostnadskrise, budsjettkutt og en rekke streiker blant offentlig ansatte. Mens det var en utbredt respekt for dronning Elizabeth II, som ble fulgt til sitt siste hvilested av titusenvis av mennesker, er det ingen garanti for at ærbødighet vil overføres til hennes eldste sønn.

Relatert: Ponnien Emma tok et rørende farvel med eieren, dronning Elizabeth – Dette skjer med dyret nå

Selve kroningsseremonien vil finne sted i Londons Westminster Abbey 6. mai. Her vil kong Charles bli kronet i millitæruniform, og ikke i kroningsdrakten hans oldefar, kong George V, ble kronet i – nemlig en silkedrakt med hermelinkappe. Charles, som ønsker å fremstå som folkets konge, har blitt oppfordret av rådgiverne til å oppdatere seremonien noe, og heller velge millitæruniform for anledningen.

Dronning Camilla vil også krones lørdag 6. mai. Også her bryter Charles med tradisajonen, og Camilla vil bli kronet sammen med mannen sin av erkebiskopen av Canterbury. Kroningsseremonien vil foregå under en gudstjeneste ledet av erkebiskop av Canterbury, Justin Welby. Men Buckingham Palace skal også ha understreket at dette skal være en helg med begivenheter som fremhever de ulike samfunnene og kulturene som til sammen utgjør det moderne Storbritannia.

Relatert: Forsoningsmøte mellom prins Harry og familien?

Etter kroningen vil en prosesjon lede en nykronet kong Charles forbi titusenvis av mennesker som ventes å følge ferden fra Westminster Abbey til Buckingham Palace, der kongen og hans familiemedlemmer vil komme ut på balkongen for å vinke til folkehavet.

Langs veien fra Buckingham Palace til seremonien i Westminster Abbey vil de ulike grenene av det britiske forsvaret stå oppstilt. Det er ventet at også prinsen og prinsessen av Wales vil følge kong Charles og dronning Camilla i prosesjonen, muligens med barna prins George, prinsesse Charlotte og prins Louis.

Relatert: Prins William «rasende og knust» av Harrys bokbombe

Ifølge Daily Mail er dette noe også en prosesjon der prins Harry og Meghan Markle muligens vil delta, sammen med barna Archie og Lilibet. Stemningen i kongefamilien har imidlertid vært svært anstrengt etter utgivelsen av Netflix-serien og prins Harrys selvbiografi. Daily Mail hevder at prins Harry og familien ikke vil være å se på balkongen på Buckingham Palace etter kroningseremonien. I likhet med praksisen under dronning Elizabeths platinajubileum i fjor sommer vil de trolig følge praksisen med at kun arbeidende kongelige vil være å se på balkongen. Det innebærer i så fall at heller ikke prins Andrew vil hilse folkemengden fra Buckingham Palace denne dagen.

Dagen etter kroningen, søndag 7. mai, vil det bli arrangert en konsert på Windsor Castle som kommer til å bli kringkastet over store deler av verden. Det er ennå ingen norske tv-kanaler som har sagt de vil sende konserten, men det vil etter all sannsynlighet bli mulig å følge store deler av denne tre dager lange festen også på norsk TV. Både Buckingham Palace og statsminister Rishi Sunak har også oppfordret britene til å samles til gatefester.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Leah Isadora Behn

Leah Behn om drømmen og fremtidsplanene: – Jeg har ikke bare lyst til å være influenser

Kong Carl Gustaf måtte ut og slukke branner med pressemelding etter sjokkuttalelser om kronprinsesse Victoria