Jo mer søtt vi spiser jo mer sugen blir vi på søtsaker. Men hvordan bryter man den onde sirkelen?
– Det er mange som spiser mer sukker enn de bør, sier klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius i Bramat.no til ukebladet Hjemmet.
Hangen til å spise søtsaker kan oftest forklares med dårlige vaner. For jo mer søtt vi spiser, jo søtere må vi ha maten for å bli tilfredsstilt.
– De som sjelden spiser søtt, vil oppleve at for eksempel usukret te eller tomater er søtt nok, mens de som ofte bruker søt mat og drikke, vil foretrekke dette søtere, sier Borchsenius.
Det er flere som sverger til å kutte sukker helt.
Aina Ravna ved Det helsevitenskapelige fakultet på UiT forteller avisa Nordlys at sukker er et rusmiddel. Når du spiser sukker trigger du de samme systemene som ved inntak av hasj, heroin og kokain. Forskning viser nemlig at sukkeret snakker med akkurat det samme i kroppen som gjør oss avhengig av narkotika.
Det er belønningssystemet i hjernen vår som reagerer på sukkerinntaket. Og det skal ikke mye til før hjernen responderer.
– For det første er belønningssystemet en sterk drift i hjernen vår, og et «kick» der vil kjennes godt. Altså at du får i deg noe som belønningssystemet og kroppen ønsker, forklarer Ravna til avisa.
De beste tipsene for å stagge søtsuget
Men det er ingen grunn til å fortvile om man er litt for glad i søtsaker. Borchsenius mener nemlig det er en rekke tiltak man kan gjøre for å dempe søtsuget.
– I første omgang bør du passe på at måltidene inneholder masse fiber og proteiner. Begge deler metter godt. Protein kan dempe søtsuget, og fiber bidrar til stabilt blodsukker, sier hun til Hjemmet.
Du kan også jobbe med å distrahere deg selv.
– Når du er på vei til godteskuffen, legg turen innom en runde med spill på mobilen. Det finnes faktisk forskning som viser at mobilspill demper søtsuget. Årsaken skal være at vi blir så oppslukt at vi glemmer lysten på noe søtt.
Hun påpeker det også er viktig å sove nok – for en sliten kropp vil nemlig be om å få søtsaker.