lørdag, juni 12, 2021

Slik er kongefamiliens 17. mai

Mest lest nå

Kronprinsfamilien startet sin 17. mai i Asker der de møtte representanter for kommunens skoler, korps og kor, speidere – og ikke minst årets russ – ved porten nedenfor Skaugum.

Kronprinsparets hund var også med ned til porten og hilste på de besøkende.


Etter det tradisjonsrike bar det ut på kjøretur i Asker. Dette opplyser Kongehuset på sine Instagramsider.

Etter å ha hilst på årets russ, ble det overraskelsesbesøk til både Gullhella bo- og omsorgssenter, Korpåsen boligsameie og Blakstad skole.

Etter programmet i Asker dro Kronprinsfamilien inn til Slottet der Kongefamilien var til stede under den store markeringen på Slottsplassen.

RELATERT: Slik er det typiske 17. mai-været

Kongeparet startet dagen med å kjøre på tur i en nyoppusset Buick, med registreringsnummeret A-1. Bilen har fått et teknisk og estetisk løft siden kjøreturen gjennom Oslos gater på nasjonaldagen i fjor.

Bilen, som er fra 1939, har fått ny kalesje, ny kløtsj og nye dekk. Kongehuset opplyser også at støtdemperne er restaurert, og de originale skinnsetene har blitt tatt opp og sydd på nytt.

Bilen var opprinnelig en gave til Kronprins Olav og Kronprinsesse Märtha og skulle bli en viktig del av Kongefamiliens historie.

På formiddagen har kongefamilien samlet seg på slottsbalkongen for å hilse folket.

– I år er det 115 år siden Kong Haakon og Dronning Maud hilste barnetoget fra Slottsbalkongen for første gang, opplyser Kongehuset på Instagram.

Siden den gang har det vært en fast tradisjon, med noen få unntak. I 1910 da Dronning Mauds far, Kong Edward ble begravet, krigsårene 1940-44, og de to siste årene som følge av pandemien.

Da barnetoget ble avlyst i fjor, satte Oslobarn seg ned og tegnet til kongeparet. I fjor fikk de over 4000 17. mai-tegninger og dikt laget av barn fra hele Oslo.

I år stilles noen av disse ut i Slottsparken sånn at alle som besøker parken kan se de fine tegningene og lese de fine diktene.

På kongehusets nettsider opplyses det at Kongeparet og Kronprinsparet etter markeringen fra slottsbalkongen vil gå om bord i Kongeskipet «Norge» for å overvære båtparaden i Oslofjorden.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter