søndag, mai 9, 2021

Slik er verdens mektigste mann

Mest lest nå

Joe Biden ble torsdag kveld tatt i ed som USAs 46. president. Innsetningstalen hans inviterte til forsoning og tro på en bedre fremtid.

Historiker og USA-kjenner Hans Olav Lahlum har skrevet boken «Presidentene. Fra George Washington til Barack Obama» og «Trump, Biden og slaget om USA».

Han påpeker at likhetene mellom Biden og Trump stopper ved at de begge er hvite menn født på 1940-tallet. Ellers beskriver han de som to rake motsetninger.


– Biden regnes som ytterst rasjonell og lite selvsentrert. Han beskrives som vennlig og empatisk, sier Lahlum til VG og legger til at:

– Mange sier at Biden først vant Demokratenes primærvalg fordi han ikke var Bernie Sanders, og så vant presidentvalget fordi han ikke er Donald Trump

Lahlum beskriver Joseph «Joe» Robinette Biden jr. som en rasjonell og lite selvsentrert mann. Men han er en kravstor og pirkete sjef.

Foto: Vox

– Han har også et temperament som kommer frem dersom han konfronteres veldig direkte, utdyper han til avisens reportere.

Tragedier

På familiefronten har Joe Biden opplevd to tunge tragedier. For 48 år siden mistet han sin første kone, Neilia, og datteren, Naomi, i en tragisk bilulykke.

Ulykken skjedde den 18. desember 1972, kun noen uker etter at Biden var valgt til senator i Delaware for første gang. Bidens kone Neilia, som da var 30 år, var på vei hjem fra julehandlingen med parets tre barn: 13 måneder gamle Naomi og de to sønnene Beau og Hunter. Under kjøreturen ble bilen deres truffet av en annen bil i et kryss utenfor Wilmington. Beau og Hunter overlevde krasjet, mens Bidens datter og kone mistet livet

I 2015 opplevde han nok en gang å miste et barn, da sønnen Beau døde av hjernekreft.

– Biden har opplevd å miste en ektefelle, et ungt barn og et voksent barn. Det er mer enn de fleste opplever i livet og det har preget ham. De vanskelige opplevelsene trekkes frem som en forklaring på hans evne til medfølelse med andre som har opplevd tap, sier Lahlum til VG.

Men den 46. presidenten har også opplevd glede i privatlivet: I 1977 giftet han seg med Jill Tracy Jacobs, som han har datteren Ashley med, og som har vært stemor til sønnene Beau og Hunter.

Jill Biden har fått oppmerksomhet fordi hun som den første blant førstedamene har sagt at hun vil beholde sin jobb som lærer også etter at mannen blir president.

LES OGSÅ: Dette gjør Joe Biden på sin første dag som president – visker ut Trumps arbeid

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter