Hjem Hus og hjem Genialt tips: Slik får du gule puter hvite igjen

Genialt tips: Slik får du gule puter hvite igjen

Hodeputer med gule avleiringer er temmelig ekkelt – men svært vanlig. Vi svetter alle mann,  og det setter uappetittlige flekker på hodeputene. 

Hvorfor får egentlig putene gule flekker? Det er helt vanlig og kan skyldes flere faktorer:

Svette: Menneskekroppen produserer svette naturlig under søvn. Svette kan absorbere inn i puten og etterlate gule flekker over tid. Dette er spesielt vanlig hvis en sover i et varmt rom eller har en tendens til å svette mye om natten.

Kroppsoljer og -fett: Kroppens naturlige oljer og fett kan også overføres til puten gjennom huden og håret. Disse oljene kan bidra til dannelsen av gule flekker, spesielt hvis putetrekket ikke byttes regelmessig.

Spytt: Noen mennesker sikler i søvne, og spyttet kan etterlate flekker på puten.

Produkter for hud- og hårpleie: Restene av produkter som ansiktskremer, hårprodukter, og sminke kan overføres til puten under søvn og forårsake flekker.

Aldring av putematerialet: Over tid kan materialene i puten brytes ned, spesielt hvis den er fylt med naturfibre som fjær eller dun. Denne nedbrytningen kan føre til gulfarging.

For å forebygge gule flekker på puter, er det lurt å bruke putetrekk som kan vaskes regelmessig, samt å beskytte puten med et ekstra putetrekk eller putevar. Regelmessig vask av puten, hvis det er mulig i henhold til vaskeanvisningen, kan også bidra til å redusere gulfarging.

Dersom du har forsøkt maskinvask av putene uten å lykkes, så finnes det fortsatt flere måter å få gulnede puter hvite igjen. 

1. Sollys 

Hvis vaskemaskinen ikke fikk putene dine hvite nok, vil det å henge dem til tørk i sollys bidra til å bleke gule puter. Ifølge nettstedet Abbots at Home fungerer det best hvis putene er våte når du henger dem opp.

Akkurat som med hvitt tøy, vil UV-strålene fra solen ha en blekende effekt på stoffet. Sollys kan også bidra til å fjerne andre gjenstridige flekker på en naturlig måte. 

2. Natron

Lag en forvask i et stort badekar med 2,5 dl natron per 4 liter vann. Pass på at du har nok vann til at du får dekket hele puten (eller putene). La putene trekke over natten

Etter at du har bløtlagt putene over natten vasker du dem i maskin med vanlig vaskemiddel.

Natron fungerer dessuten også som en naturlig tøymykner og dreper luktfremkallende bakterier.

gul pute
Det er ikke uvanlig at putene får slike gule merker. Foto: Canva

3. Eddik

Finnes det noe man ikke kan bruke eddik til? På stoff kan du bruke hvit eddik til å bli kvitt gulning, lukt og de fleste bakterier.

Bland like deler vann og hvit eddik. pass på at du har nok til å senke putene ned i blandingen. La det så stå over natten.

Etter å ha bløtlagt i eddik-blandingen, vasker du putene i vaskemaskinen med vanlig vaskemiddel eller et oksygenert vaskemiddel, for eksempel «Klar»

4. Hydrogenperoksid

Hydrogenperoksid er et allsidig rengjøringsmiddel. For å gjøre gule puter hvite igjen med hydrogenperoksid, har du hydrogenperoksid på en spruteflaske og sprayer oversiden av puten. Pass på å mette stoffet.

La det virke over natten. Gjenta om nødvendig. Vask deretter i vaskemaskinen for å fjerne flekkene og skitt som hydrogenperoksidet har hjulpet til med å løsne og bleke.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com