Hudlegen forteller hvilke metoder som virker – og hvilke du bør unngå.
Alle har hår i ansiktet. Blir det mye så kan det oppleves som skjemmende. Det finnes imidlertid mange måter å bli kvitt uønsket ansiktshår. Noen av de er bedre enn andre.
Hudlege Lisbeth Alnesjö forteller i et VG-intervju at hun ofte møter kunder som har prøvd å barbere eller vokse vekk håret selv, som så har opplevd å få enda grovere hårsekker enn det de hadde i utgangspunktet.
– Ved å begå denne feilen bringer de hårsekkene enda mer til live. De plukker og plukker, noe som aktiverer hårveksten, sier hun til avisa.
Relatert: Ti fordeler ved å gå tur du kanskje ikke visste om
Napping med tråd eller voks øker sirkulasjonen, som igjen stimulerer hårveksten slik at den blir grovere. Dermed vil du føle at det kommer mer og tykkere hår med tiden.
Det finnes andre former for hårfjerning som kan ha en langtidsvirkning på hårsekkene. Dersom man benytter kjemisk fjerning, som elektrolyse, kan for det påvirke helt nede i vekstsonen. Da sendes strøm ned i hårsekkene, og etter hvert blir de ødelagt.
Permanent fjerning av ansiktshår krever ofte gjentatte behandlinger i lang tid.
– Fra du fjerner håret første gang til du føler deg helt «ferdig», kan det ta opptil et år, sier Alnesjö.
Relatert: Slik trener du etter din alder, og får best resultater
Ved Alnesjös klinikk i Stockholm, er det vanlig at kunder som kommer for hårfjerning tidligere har prøvd så kalt threading. Her «fanger» man håret med en tynn tråd og napper det ut av hårroten.
Siden håret fjernes med roten, har threading lengre varighet enn andre hårfjerningsmetoder hvor risikoen for å fjerne bare deler av håret er større.
Alnesjö er imidlertid skeptisk til metoder hun mener kan stimulere hårsekkene.
Vil du fjerne ansiktshårene har hun to råd til deg. Hun råder folk til å gå til en autorisert hudlege. Mange salonger tilbyr hårfjerning, men om det gjøres av folk uten riktige ferdigheter så kan det forårsake mye skade, advarer hun. Dessuten, om du velger en eller annen form for lysbehandling, så gjør det om høsten. De første ukene etter man for eksempel har tatt en laserbehandling, skal man nemlig ikke oppholde seg i sterk sol.