Hjem Ukatogisert Slik forebygger du et vanlig problemene for elbiler

Slik forebygger du et vanlig problemene for elbiler

Rust på bremseskiver er et stort problem på elbiler og en av de hyppigste feilene på EU-kontroll. Nå endres reglene for hvor mye rust som blir tillatt på bilens bremseskiver. Samtidig råder NAF bilister til å bremse kraftig med jevne mellomrom for å opprettholde god bremseeffekt.

– Spesielt på elbiler som har kraftig regenerering og derfor bremser når man slipper gasspedalen, er ikke bremsene noe man bruker så ofte. Faktisk kan man klare de fleste hverdagsreisene med elbil nesten uten å bremse i det hele tatt, sier rådgiver i NAF Jan Harry Svendsen.

Lite bruk av bremsene fører til at bremseskivene begynner å ruste. Problemet er spesielt stort nå på vinteren med våte og saltede veier. Og det er ofte skivene på bilens bakhjul som ruster først.

Les også: Dette ble resultatene av verdens største elbiltest: INGEN leverte så lang rekkevidde som var oppgitt

Fra 1. mars endres reglene i EU-kontrollen for hvor mye rust man kan ha på anleggsflaten på bremseskivene bak fra maksimalt 25 prosent til 50 prosent. Foran er kravet fortsatt 25 prosent.

– Det er gode nyheter for bileierne uavhengig av om du kjører elbil eller en bil med forbrenningsmotor, men vi i NAF vil likevel råde bileierne til å holde et ekstra øye med bilens bremser. Fortsatt er det slik at det gjelder krav til bremseeffekt. Det er altså ikke bare hvor mye rust det er på skivene som bestemmer om skiven skal skiftes eller ikke, sier Svendsen.

Les også: Bør det bli forbud mot bensin- og dieselbiler i byene?

NAF anbefaler at man med jevne mellomrom finner en øde strekning der man kan foreta noen kraftige og kontrollerte oppbremsinger. Da holder man rusten unna, samtidig som man sørger for at vitale bremsedeler ikke setter seg.

Ifølge NAF er likevel mange bekymret for å gjøre nettopp dette. Mange frykter at de kan ødelegge bilens bremser om de bråbremser for ofte.

Les også: NAF advarer mot svært farlig uvane: – Ikke gjør dette!

– Man ødelegger ingen ting. Snarere tvert imot. Ved å jevnlig foreta denne typen av oppbremsinger sørger man for at bremsene hele tiden er i stand til å yte sitt maksimale. Denne typen av kontrollerte oppbremsinger er faktisk en god investering i økt sikkerhet, sier Svendsen.

NAF råder imidlertid bilister til å passe på før de gjennomfører oppbremsingen.

– Ikke gjør dette på dager det er glatt ute eller der det er mye trafikk. Det er for eksempel ikke lurt å gjøre dette om du har biler bak deg eller i andre situasjoner der man kan sette andre i fare. Ett annet råd er å passe på at man ikke har løse gjenstander liggende i bilens kupe fordi disse kan komme flygende når man bråbremser, advarer Svendsen.

Les også: Så langt kommer du på et gjennomsnittlig ladestopp

Ifølge NAF er spesielt skivene bak utsatt for rustangrep på alle typer biler.

– Det skyldes at bremsetrykket bak er mindre enn hva det er foran. Grunnen til det er at man har den beste bremseeffekten på forhjulene fordi vekten beveger seg forover når man bremser. I tillegg har man systemer i bilene som sørger for at bremseeffekten bak er mindre enn foran. Grunnen er at man skal ha god stabilitet på bilen når man bremser. Men det fører også til at man i mindre grad bruker bakbremsene og derfor blir det viktig å gjennomføre jevnlige oppbremsinger, avslutter Jan Harry Svendsen.

Les også: Kvinner er mobilverstinger bak rattet

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com