in

Slik går du deg sprek – 8 helsefordeler ved å gå tur hver dag

At du går mange skritt i løpet av en dag betyr ikke at hjertet har fått den treningen det trenger.

Det å gå kan absolutt være trening. Men da må du opp i intensitet.


– Det kommer litt an på hvordan du definerer trening, men tenker du at du skal øke kondisjonen, så kan du absolutt få effekt av å gå, men helst da i motbakke, sier Jonny Hisdal til Nettavisen. Hisdal er  fysiolog og professor ved Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo.

En stor fordel med å gå seg i form er at dette er en skånsom trening for leddene våre – i motsetning til løping som er en av de treningsformene som er aller mest belastende.

– Det å gå i motbakke gir veldig liten risiko for belastningsskader i knær og ankler. For de aller fleste som ikke er veldig vant med trening, så vil gange være den desidert beste treningsformen å begynne med, sier Hisdal.

Er du godt over normalt bra trent vil det imidlertid bli vanskelig å få tilstrekkelig intensitet ved å gå.

Hisdal mener det kan være fort gjort å overdrive treningseffekten et visst antall skritt om dagen har, men han påpeker at bevegelse er viktig uansett. For eksempel forbrenner du like mange kalorier på å gå en mil som på å løpe en mil.

Det å bare bli litt andpusten vil kunne ha positiv effekt på kondisjonen hos utrente, om det gjøres regelmessig.

Å gå vil uansett ha en effekt ved at du bruker muskler og energi. Det vil koste selv om det ikke gir så veldig mye bedre kondisjon.

Men om du skal få bedre kondisjon, så må du bli andpusten.

8 helsefordeler du kan oppnå ved å gå tur hver dag

Vi har tidligere skrevet om åtte fordeler med å gå som du kan oppleve hvis du går 30 minutter hver dag. Om du ikke allerede har denne vanen, vil du raskt begynne å oppleve forbedringer i din fysiske og mentale helse.

1. Forbedrer mental helse

En av de viktigste fordelene med å gå er at det kan forbedre humøret ditt. Ifølge Mayo Clinic, kan regelmessige gåturer bidra til å forbedre symptomer på depresjon og angst.

2. Effektivt i forhold til vekttap

Forskere ved Harvard Medical School fant at det å gå regelmessig kan redusere effektene av 32 fedmefremmende gener i menneskekroppen.

3. Reduser risikoen for visse kreftformer

To studier fra American Society for Clinical Oncology viste at det å gå tre timer i uka kan halvere risikoen for å dø av bryst- eller tarmkreft.

4. Styrker immunforsvaret

Å gå minst 30 minutter om dagen har blitt påvist at øker nivået av celler i kroppens immunsystem i en studie utført ved Appalachian State University i North Carolina.

5. Kan være effektivt for å forebygge diabetes

American Diabetes Association sier at «gåturer hjelper kroppen din til å bruke insulin bedre», og dette kan inkludere en daglig rask spasertur etter måltider.

6. Reduserer lysten på søtsaker

Studier fra University of Exeter fant at det å gå i bare 15 minutter kan bidra til å dempe trang til sukkerholdige matvarer. Det ble også funnet at å gå reduserte behovet for sukker under stressende situasjoner.

7. Forbedring av kardiovaskulær helse

En av fordelene med å vandre er at det fremmer helsen til hjertet vårt. En studie fra Harvard Medical School fant at det å gå rundt 20 minutter om dagen kan redusere risikoen for hjertesykdom med 30%.

8. Øker mobilitet resten av livet

En studie av American Medical Association konkluderte med at en av de største fordelene med å gå er at det fremmer bedre fysisk helse hos personer i alderen 70 til 89. De som fikk regelmessig mosjon i sine yngre år, reduserte dramatisk deres sjanser for å få en fysisk funksjonshemning senere i livet.

Som du ser så er det en rekke helsegevinster av å gå daglige turer. Hva venter du på? Finn frem turskoene og kom deg ut! Del gjerne artikkelen med venner og familie! 

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

hund i sengen

Kan hunder bli sjalu? Forskere har funnet svaret

Forskere advarer: Slutt å «shame» overvektige