in

10 tips: Slik går du ned i vekt uten slanking og dietter

kvinne spiser

Det er mulig, hevder Erik Hemmingsson som er en av Sverges fremste forskere på fedme. Han har ti tips for hvordan man skal gå ned i vekt uten tøffe dietter.

Svenske Erik Hemmingsson forsker på overvekt. Han har gitt ut boken «Slutbantat», som handler om å øke forståelsen om egen kropp, og oppnå en sunn vekt du kan ha livet ut. I VG lister han opp ti råd til deg som ønsker å gå ned i vekt uten slanking.

1. Bli «venn» med kroppen din:

Ta vare på kroppen og hør på den. Jobb med selvfølelsen, og slutt og konsumere mediene som viser bilder fiksert på utseende og urealistiske kropper, eller såkalte skjønnhetsideal, anbefaler

2. Kartlegg årsakene til vekten

Begynte vektøkningen i de første leveårene eller når du ble eldre? Se på hvilke faktorer som kan ha bidratt.

3. Gjør en vurdering av treningen din

Dersom du ikke rører på deg i det hele tatt, selv ikke i små mengder, bør du spørre deg selv hvorfor. Har du tidligere dårlige erfaringer med gymmen synes du trolig ikke mosjon er lystbetont som voksen heller.

4. Begynn med det mentale

For å lykkes med livsstilsendringer trenger du en positiv holdning og evne til å ta personlig ansvar. 

5. Gjør riktige kostholds-valg

i trenger ikke så mye energi som vi ofte tror, men derimot mye næring og veske. Hvis du spiser naturlig og variert, bør kroppen få de næringsstoffene den trenger.

6. Bli sterk mentalt

Tenk på blomsten som klarer å vokse gjennom asfalten på fortauet. Det første steget er å innse at alle har ressursene til å lykkes i oss.

7. Gjør det «enkelt»

Du skal ikke trenge å kjempe som en gal for å lykkes. Det er mye bedre at du finner en vei som gjør det enkelt for deg å leve balansert og sunt, uten å måtte innføre en overdreven kontroll og disiplin.

8. Fra stillesitting til bevegelse

Noen av de største helsegevinstene du får fra mosjon, kommer når du går fra å være helt stillesittende til og bare få litt mer bevegelse. Hverdagsmosjonen gir deg det viktigste du trenger.

9. Nye kilder til energi

Det trenger nemlig ikke bare å være mat. Kanskje er det å tilbringe mer tid ute i naturen?  Bli mer oppmerksom og kresen på hva du putter i deg. Tygg langsomt og nyt maten. Ta pauser både hjemme og på jobb. 

10. Helse, balanse og trivselsvekt

Fokuser på helse, indre faktorer og livsstil, og la vekten være sekundær. Prøv å ha et avslappet syn på vekt og utseende, og ikke døm kroppen din fordi den ikke ser ut som «skjønnhetsidealet».

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

eldre

Ny studie: Noen kilo ekstra kan di deg et lengre liv

Boom i Norgesferier – nå utvider TV-campingen