Nordmenn er blant verdens mest ivrige forbrukere av elektronikk, noe som har ført til at mange husholdninger har skuffer og skap fulle av ubrukte dingser til en samlet verdi av milliarder av kroner.
For å motvirke denne bruk-og-kast-mentaliteten har Elkjøp inngått et samarbeid med den norske KI-startupen Tings. Sammen ønsker de å forlenge levetiden til elektroniske produkter gjennom smartere løsninger for reparasjon, vedlikehold og videresalg.
En skjult formue i hjemmet
Ifølge en pressemelding fra Elkjøp anslås det at nordmenn har elektroniske enheter til en samlet verdi av milliarder liggende ubrukt hjemme.
Dette inkluderer alt fra gamle mobiltelefoner og nettbrett til bærbare datamaskiner og annet elektronisk utstyr. Mange av disse produktene er fullt funksjonelle eller kan enkelt repareres, men ender ofte opp med å samle støv i stedet for å bli brukt eller solgt videre.
Tjen penger på de gamle dingsene dine
For å hjelpe forbrukere med å få mest mulig ut av sine elektroniske eiendeler, har Tings utviklet en app som samler alle kjøp på ett sted. Appen bruker kunstig intelligens til å identifisere vedlikeholdsbehov og foreslå muligheter for reparasjon, innbytte eller videresalg.

Hvis et produkt ikke kan byttes inn hos Elkjøp, estimerer appen en salgspris, skriver en annonse og lar brukeren publisere den på FINN.no med noen få klikk.
Over 50.000 brukere
Siden den forsiktige lanseringen i 2022 har Tings opplevd en betydelig økning i antall brukere. Daglig leder og medgründer Sondre Selbæk forteller at appen nå har over 50 000 brukere, og målet er å skape en folkebevegelse for smartere håndtering av brukte verdier.
– Vi følte at det var en milepæl å passere 3000 brukere ved inngangen til fjoråret. Nå har vi passert 50 000 brukere, og håpet er at vi nå klarer å skape en skikkelig folkebevegelse for smartere håndtering av brukte verdier, sier Selbæk.
Norge har tidligere blitt kåret til et av de landene i verden som kaster mest elektronisk avfall per innbygger. I 2017 kastet nordmenn i gjennomsnitt 28,5 kilo elektronikk hver.
Ved å ta i bruk løsninger som Tings-appen kan forbrukere bidra til å redusere denne mengden avfall betydelig. I tillegg til miljøgevinsten kan videresalg av ubrukte enheter gi en økonomisk fordel for den enkelte.
Reparasjon fremfor kassering
En av hovedårsakene til at elektronikk blir liggende ubrukt, er mindre skader som knust skjerm eller slitt batteri. Mange er ikke klar over at slike problemer ofte kan fikses raskt og rimelig.
– En reparasjon kan gi nytt liv til en telefon eller et nettbrett på kort tid og til en brøkdel av prisen for et nytt produkt, forklarer Camilla Gramstad, bærekraftsjef i Elkjøp Nordic.
Så sjekk om du har gamle elektroniske dingser liggende i skuffene dine. Du kan tjene flere tusen på å selge de..