Hjem Helse Slik kjenner du igjen heteslag – og slik unngår du det

Slik kjenner du igjen heteslag – og slik unngår du det

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Store deler av Norge nyter sommervarmen, men pass på at det ikke blir for mye av det gode. Eldre, demente og hjertesyke er spesielt utsatt for heteslag.

Torsdag er det 27 grader i Oslo, Bergen har 26, Trondheim hele 28 og Nord-Norge ventes å overta penværet fredag da det er varslet 26 varmegrader i Tromsø.

De fleste av oss setter stor pris på at sommerværet endelig er her. Men noen, spesielt i utsatte grupper, må passe på å unngå heteslag. Og her sier Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding at det er viktig at vi passer på de vi er pårørende til og naboer med.

– De som er mest utsatt for heteslag er ikke nødvendigvis de som selv skjønner at de må passe på. Derfor er det veldig viktig at pårørende, naboer og omsorgstjenestene passer ekstra godt på når temperaturen stiger og holder seg høyt over flere dager, påpeker eldreforsker og geriater, Anette Hylen Ranhoff i FHI.

Folkehelseinstituttet har også satt opp ting vi bør være obs på. Tegn på heteslag er slapphet, fall og økt tendens til å falle, at du spiser og drikker minimalt, akutt forvirring samt sparsom og mørk urin.

Dette er tegn på faresignaler som kan krever kontakt med lege eller sykehusinnleggelse. Oppdager du noen som har disse tegnene kan man ringe 113, legevakt eller annen kommunal omsorgstjeneste.

For å unngå heteslag er det viktig å drikke rikelig, bruk lette og luftige og lyse klær, dusje eller bade i kjølig vann (eventuelt legge våte håndklær på huden), opphold i kjølige rom og reduser fysisk aktivitet.

Enkelte grupper er særlig utsatt for skade og død ved hetebølger. Det gjelder:

  • skrøpelige eldre
  • personer med demens
  • personer med alvorlige kroniske sykdommer, for eksempel hjerte-og karsykdommer
  • personer som bor under dårlige sosiale forhold. Dette kan være personer som bor alene i byer og i høye etasjer i blokker der det er lite avkjøling og mulighet for å gå ut til kjøligere steder.

– Har du en skrøpelig nabo eller familiemedlem? Sjekk om de trenger hjelp, kanskje du skal gå på besøk. Ha med noe kaldt å drikke, sørg for lufting og kanskje kalde omslag. Et avkjølende besøk er kanskje akkurat det de trenger i varmen, sier Hylen Ranhoff.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com