Hjem Baking Slik lager du sunt Esekielbrød

Slik lager du sunt Esekielbrød

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Esekielbrød, også kjent som «bibelbrød», har en unik bakgrunn som spenner over tusenvis av år, og er basert på en oppskrift som stammer fra Det gamle testamente i Bibelen.

Dette næringsrike brødet er laget fra spirede korn og bønner, og er blitt populært i moderne tid, spesielt blant de som søker et sunnere alternativ til tradisjonelle brødtyper.

Bakgrunnen for Esekielbrød

Navnet «Esekielbrød» kommer fra Bibelen, spesifikt fra boken til profeten Esekiel. I Esekiel 4:9 står det:

«Ta også hvete, bygg, bønner, linser, hirse og spelt; legg dem i en beholder og lag brød av det.»

Denne gamle oppskriften er unik fordi den kombinerer flere typer korn og belgfrukter, noe som resulterer i et proteinrikt brød som inneholder alle ni essensielle aminosyrer, noe som gjør det til et komplett protein.

I bibelsk tid var dette brødet ment som en overlevelsesmat under beleiring og knapphet, men i dag verdsettes det for sin ernæringsmessige profil og dens fordeler for fordøyelseshelsen, takket være det høye fiberinnholdet. Spireprosessen som kornene og bønnene gjennomgår før baking, øker også næringsopptaket og reduserer antinæringsstoffer, som fytinsyre, som kan hindre absorpsjon av mineraler.

Moderne popularitet

I dag er Esekielbrød tilgjengelig kommersielt fra flere produsenter, og det selges ofte i helsekostbutikker og noen større dagligvarekjeder. Mange velger dette brødet ikke bare på grunn av dets bibelske røtter, men også fordi det er fritt for konserveringsmidler, kunstige tilsetningsstoffer, og ofte produsert av økologiske ingredienser.

Hvordan lage Esekielbrød

Å lage Esekielbrød hjemme kan være en givende prosess som gir et næringsrikt og velsmakende resultat. Her er en grunnleggende oppskrift:

Ingredienser

 • 1/2 kopp hvete
 • 1/4 kopp bygg
 • 1/4 kopp bønner (din favoritttype)
 • 1/8 kopp linser
 • 1/8 kopp hirse
 • 1/8 kopp spelt

Fremgangsmåte

 1. Bløtlegg: Bløtlegg hvete, bygg, bønner, linser, hirse og spelt i separate beholdere over natten. Drenér vannet og la dem spire i 2-3 dager. Skyl og drener regelmessig for å unngå mugg.
 2. Mal til mel: Når kornene og bønnene har spiret, tørk dem lett og mal dem til et fint mel ved hjelp av en kornmølle eller en kraftig kjøkkenmaskin.
 3. Bland ingrediensene: I en stor bolle, bland det nymalte melet med 1 ts salt og ca 1 1/2 kopp vann til deigen er glatt og håndterbar.
 4. Heve: La deigen heve på et varmt sted til den er omtrent dobbelt så stor, rundt en time.
 5. Form og bake: Form deigen til et brød og legg den i en smurt brødform. Stek ved 180 grader Celsius i omtrent 30-40 minutter, eller til brødet er gyllent og gjennomstekt.
 6. Avkjøl og server: La brødet avkjøle før du skjærer det for å sikre at det beholder sin tekstur og form.

Esekielbrød kan være en smakfull og sunn tillegg til ethvert måltid, og gir en næringsrik vri på daglig brød. Selv om det krever litt mer innsats enn vanlige brød, er den ernæringsmessige gevinsten og den tilfredsstillende smaken verdt det.

 1. Skybrød
Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com