Hjem Matoppskrifter Slik lager du terteskjell

Slik lager du terteskjell

Terteskjell. En rett som for mange gir nostalgiske minner. Det var veldig populær på 60-tallet, men fremdeles er det mange som lager denne nydelige retten. Her får du oppskriften.

Å lage terteskjell fra bunnen av kan virke som en utfordring, men med denne enkle guiden vil du se at det både er gøy og ikke minst verdt innsatsen. Terteskjell kan fylles med alt fra søte fruktfyll til herlige, salte quiche-fyll, eller med den klassiske fiskepudding og reker, og passer perfekt både til hverdags og fest.

Her er en steg-for-steg oppskrift som vil hjelpe deg å mestre kunsten å lage terteskjell.

Så godt 😋 😋

Posted by Sosialnytt on Friday, January 15, 2021

Ingredienser:

125 g smør, kaldt

250 g hvetemel

1/2 ts salt

4-6 ss kaldt vann

Du trenger

Matprosessor (valgfritt)

Kjevle

Terteskjellformer eller muffinsbrett

Bakepapir og tørkede erter, ris eller keramiske bakekuler for blindbaking


Fremgangsmåte


Forbered ingrediensene: Sørg for at smøret er kaldt. Skjær det i små terninger for lettere å jobbe det inn i melet.

Bland tørrvarene: Ha hvetemel og salt i en stor bolle. Bruker du en matprosessor, ha ingrediensene direkte i beholderen.

Smuldre smøret inn i melet: Tilsett de kalde smørterningene til melet. Bruk fingertuppene til å smuldre smøret inn i melet til blandingen ligner grove brødsmuler. I matprosessoren, pulsér til du oppnår samme resultat.

Tilsett vann: Tilsett kaldt vann, en spiseskje av gangen, og bland forsiktig sammen til deigen akkurat kommer sammen. Ikke arbeid deigen for mye, da dette kan gjøre terteskjellene harde.

Form deigen: Samle deigen i en ball, pakk den inn i plastfolie, og la den hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter. Dette hjelper med å holde formen og gjør deigen lettere å kjevle ut.

Kjevle ut deigen: Ta deigen ut av kjøleskapet og la den hvile et par minutter. Kjevle deretter deigen ut på en lett melet overflate til den er omtrent 3-4 mm tykk.

Form terteskjellene: Bruk en form eller et glass som er litt større enn terteskjellformene dine, og stikk ut sirkler. Press deigplatene forsiktig ned i formene. Prikk bunnen med en gaffel for å unngå at den hever seg under steking.

Forbered til blindbaking: Forvarm ovnen til 200°C. Legg et stykke bakepapir over hver av deigformene og fyll dem med tørkede erter, ris, eller keramiske bakekuler. Dette kalles blindbaking og forhindrer at deigen hever og bobler opp.

Stek terteskjellene: Stek terteskjellene i 10-15 minutter, fjern deretter bakepapiret og steinene, og stek videre i 5 minutter eller til de er gylne og sprø.

Avkjøl og fyll: La terteskjellene avkjøle seg helt før du fyller dem med ønsket fyll.

Tips:
For en søt versjon, kan du legge til 1-2 ss sukker i melet før du tilsetter smøret.
La alltid terteskjellene avkjøle helt før du fyller dem for å unngå at fyllet blir klissete.

Å lage terteskjell er en flott måte å imponere gjester på, enten det er til en elegant middag eller en koselig familiebrunsj. Med litt øvelse kan du tilpasse oppskriften med ulike fyll for å skape dine egne signaturterter. God baking!

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com