Mange koronapasienter forteller at smaks- og luktesansen endres eller forsvinner helt når de blir smittet av viruset. De aller fleste får den tilbake, men noen får den tilbake i endret utgave.
En stor internasjonal studie prøver nå å få svar på hvorfor koronaviruset kan føre til forandringer i smaks- og luktesansen.
– For en del personer vil dette gå over, men enkelte vil oppleve langvarige problemer, sier psykologiprofessor Jonas Olofsson ved Universitetet i Stockholm til VG. Olofsson har spesialisert seg på luktesansen.
For de fleste er det luktesansen som blir forstyrret av viruset, men når ting lukter annerledes vil det også smake annerledes, forklarer Olofsson som viser til at det vi kaller smak, er egentlig en kombinasjon av forskjellige inntrykk, inkludert aroma.
– Når vi har mat eller drikke i munnen, kjenner vi smaken på tungen. Aromaer frigjøres deretter i munnen, som føres opp i halsen og gjennom nesen. Da kjenner vi lukten blandet med smaksinntrykkene, og hjernen forbinder dette, sier Jonas Olofsson til VG.
Siden koronapasienter opplever at viruset angriper luktesansen, og ikke sanser som syn eller hørsel antar forskerne at svaret på denne gåten er å finne i nesen.
At virusinfeksjoner kan endre luktesansen er ikke nytt, men under koronaepidemien har antallet som blir rammet av dette økt. Tidligere har rundt fem prosent av befolkningen opplevd luktforvrengning. Antallet har økt under pandemien.
Når viruset kommer inn i nesen med den inhalerte luften, kan det påvirke og skade cellene. Covid-19-viruset angriper cellene på en spesielt aggressiv måte.
– Signalene blir sendt til hjernen. Når cellene som er skadet vokser tilbake, oppstår en slags forvirring. Da opplever vi at verden dufter annerledes, sier Olofsson.
Heldigvis går det an å trene opp luktesansen igjen.