in

Slik planlegger du påsketur i siste liten

FOTO: Ingvild Lundberg Bakke / DNT

DNT gjør klart for første vanlige påske på tre år og folk har allerede inntatt fjellet. Her er tips og turforslag til den som planlegger i siste liten.

Etter to påskeferier uten gjester kan de betjente DNT-hyttene endelig invitere til tradisjonell påske igjen. Og det er fortsatt mulighet for fjell, snø og lange dager på ski for de som ønsker det.   

– En del av våre betjente hytter melder om god pågang allerede og har mange bestillinger inne. Samtidig er det noen hytter med god plass fortsatt. Det betyr at det er mange muligheter for dem som vil oppleve en skikkelig fjellpåske. Hos DNT i fjellet er du garantert en plass å sove, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang. 

Han tror en del nordmenn har sittet på gjerdet og ventet med å planlegge ferien. Samtidig viser undersøkelser at mange ønsker seg påskeferie i Norge og gjestene var mange steder på plass allerede helgen før påske.  

– Mange tok turen til fjells nå i helga, og flere av hyttene meldte om store smil og folk som var veldig glade for at de endelig kunne sitte sammen på langbord og diskutere dagens tur med andre turfolk. Det er vi så glade for, sier Klarp Solvang.  

– Sen påske betyr ekstra lange dager og varme ettermiddager i solveggen. Og selv om snøen har forsvunnet mange steder i lavlandet er det nok snø og flotte forhold i høyfjellet. Det er ingen tvil om at april er den beste tida for å gå fra hytte til hytte.  

Sånn planlegger du i siste liten 

Med påskeferien bare få dager unna, kan det være mange som ser på hvilke muligheter som finnes for å tilbringe årets ferie i Norge.

Om du angrer på at du ikke har lagt noen planer for årets påske, har DNT noen enkle tips til hvordan du kan komme deg til fjells med enkel planlegging.  

1) Ha en betjent hytte som base

Stadig flere barnefamilier oppdager gleden ved å bestille overnatting for flere netter på en betjent DNT-hytte, og bruker denne som utgangspunkt for dagsturer.

På betjente hytter får du måltidene servert, du kan smøre matpakke og velger dagens aktiviteter etter dagsform og familiens ønsker.

Dette kan også egne seg for par og venner som har ulike ønsker for oppholdet

Her finner du oversikt over alle DNTs betjente hytter 

2) Finn din egen hytte for ferien eller gå fra hytte til hytte

DNT har mer enn 550 hytter over hele landet, de fleste av disse er ubetjente. På selv- og ubetjente hytter ordner du maten selv. De selvbetjente hyttene har matlager, mens på ubetjente hytter må du ta med all mat selv.

På Norges største turportal UT.no finner du oversikt over alle hytter. Her er det også turforslag om du ønsker å gå fra hytte til hytte.

For å overnatte på en selv- eller ubetjent DNT-hytte må du ha DNT-nøkkelen. Den låner du for 100 kroner på ubestemt tid som DNT-medlem.  Alle DNT-medlemmer får rimeligere overnatting på alle DNT-hytter. 

3) Bli med på fellestur

Fellesturer med DNT er et bra tilbud for deg som ønsker å oppleve noe sosialt og treffe mennesker man kan dele interessen sin med.

På fellesturer er opplegget fastsatt i større eller mindre grad, og det er lagt opp til at man skal kunne bli godt kjent med hverandre. DNT arrangerer turer for alle, uansett nivå.

Hva med vintertur over Hardangerviddaførpåsketur i Sylan eller dagstur til Aursjøhytta?

Se alle turer og aktiviteter med DNT her: www.dnt.no/aktiviteter

4) Hva skal du ha med? Nyttige pakkelister

Været i fjellet skifter raskt og kan være svært krevende, derfor må man være forberedt på ekstreme situasjoner. Mange kan bli usikre på hva man bør pakke med seg.

Her er forslag til klær og utstyr du bør ha med deg når du skal gå på ski fra hytte til hytte i vinterfjellet.

5) Sjekk føremeldinger! Og husk Fjellvettreglene.

Selv om dagene er lengre og lysere og vi gjerne forbinder påsken med fint vær, er det viktig å følge med på føremeldinger. Nyttige lenker:  

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

syk

Hva gjør du om du blir koronasyk på påskeferie?

Hunden Milo har fått seg noen helt spesielle venner i hagen