in

3 grep som vil hjelpe deg å redusere magefettet

magefett

Magefett er ikke bare et irritasjonsmoment som får buksene til å stramme. Det er rett og slett farlig.

Underhudsfett er fettreservene man finner direkte under huden – over hele kroppen. Visceralt fett, eller magefettet, er det som samler seg i magen i mellomrommene mellom organene.

For mye visceralt fett øker risikoen for alvorlige helseproblemer. Dette skriver skandinavias største helsenettsted, NHI.no.


Fettcellene rundt magen kan lage proteiner som trigger betennelser i kroppen. Dette kan igjen øke risikoen for overvekt, diabetes, hjerte-karsykdom, kreft, depresjon og demens.

1. Trening

Den mest effektive måten å få bukt med magefettet er trening. Du vil også kunne få bukt med det ved å redusere kaloriinntaket, men selv ved moderat trening mister man mer av magefettet enn det totale fettet.

trening
Trening Foto: Canva

Det er mange som tar sit-ups for å få slankere mage. Sit-ups vil gi deg sterkere magemuskler, men du kan ikke punktslanke områder av overflødig kroppsfett med visse øvelser.

Noen studier tyder på at utholdenhetstrening, som å gå eller jogge, er mer effektiv enn vekttrening. Samtidig sier andre studier at en kombinasjon av vekt- og kondisjonstrening er det beste. Når det kommer til trening er kanskje det aller viktigste å finne noe du synes er morsomt å holde på med.

Det er også andre ting du kan gjøre.

2. Vannløselig fiber

Ifølge helsenettstedet Healthline er vannløselig fiber vennen din når du vil magefettet til livs. Vannløselige fiber absorberer vann og danner en gel som hjelper til med å bremse maten når den passerer gjennom fordøyelsessystemet. Studier viser at denne typen fiber fremmer vekttap ved å hjelpe deg å føle deg mett, slik at du naturlig spiser mindre. Det kan også bidra til å redusere antall kalorier kroppen din absorberer fra mat.

Typiske kilder er havregryn, linser, nøtter, linfrø, bønner, agurk, selleri, epler, appelsiner, blåbær og jordbær.

En studie der over 1100 voksne deltok konkluderte med at for hver 10-grams økning i inntak av vannløselig fiber, ble magefettøkningen redusert med 3,7 prosent over en 5-års periode.

3. Unngå transfett

Transfett har etterhvert kommet i søkelyset som en av tingene vi bør unngå i maten vår. Det finnes i noen margarintyper og smørepålegg, og tilsettes også ofte i emballert mat. Skjønt mange matprodusenter har sluttet å bruke transfett.

Transfett har blitt knyttet til betennelse, hjertesykdom, insulinresistens og bukfettøkning i observasjons- og dyrestudier.

En studie av aper som spiste et kosthold med mye transfett, viste at apekattene som spiste mye transfett fikk 33 prosent mer magefett enn de som spiste en diett med mye enumettet fett.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

bitcoin

Én av ti nordmenn eier krypto

husarbeid

John hjelper ikke sin kone med husarbeid – nå blir han hyllet verden over