Hjem Hus og hjem Slik rengjør du altanen – Og dette bør du unngå

Slik rengjør du altanen – Og dette bør du unngå

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Rengjøring av altanen kan virke som en omfattende oppgave, spesielt etter en lang vinter. Men med riktig planlegging og teknikker kan du raskt og effektivt få altanen din til å skinne igjen. Her er en grundig guide til hvordan du best rengjør altanen din.

Både terrassevask, såpe og eddik er utmerkede midler for å oppnå et rent og tiltalende uterom, og de fungerer utmerket på de fleste tredekk uten behov for avanserte rengjøringsmidler.

Tid for en vårrengjøring av uterommet

Med vårsolens ankomst blir det fristende å gjøre uteplassen klar for sesongen. En skikkelig rengjøring av altanen, er verdt innsatsen. Dersom du ikke rengjør den, vil den naturlig nok se mindre pen ut, samtidig kan smuss og rusk feste seg, noe som kan føre til mikrobiell vekst og skadet treverk.

Rengjøring tilpasset ulike altantyper

Selv om det ikke er spesielt vanskelig å rengjøre en altan, er det viktig å være oppmerksom så du ikke gjør mer skade enn nytte. Avhengig av treets tilstand, type og behandling, samt hvor skittent det er, varierer rengjøringsmetoden. Men det er alltid lurt å først starte med å få bort løv, kvister, barnåler og annet rusk som ligger på terrassen. Det gjør du enkelt med kost og feiebrett.

Bruk av såpe

En grunnleggende regel for umalte tredekk er at de vanligvis kan rengjøres på samme måte, hvor det ofte holder med en vanlig børste og grønnsåpe. For mer inngrodd skitt kan det være nødvendig å bruke terrassevask, som er tilgjengelig i de fleste byggvarehus. Uansett, husk å skrubbe godt.

For svært skitne dekk kan det være nødvendig med et kraftigere vaskemiddel, men dette bør kun brukes i ekstreme tilfeller.

Rengjøring med eddik – perfekt mot alger og smuss

Eddik er et miljøvennlig alternativ for rengjøring av altanen, spesielt etter vinteren. En blanding av noen dråper oppvaskmiddel, to dl eddik og en liter varmt vann er effektivt. Denne løsningen er spesielt god mot alger og mugg. Pass på å ikke få eddik på planter da dette kan skade dem.

Unngå høytrykksspyler for å beskytte treverket

Selv om en høytrykksspyler kan virke effektiv, kan det skade treverket ved for høyt trykk. Hvis du likevel velger å bruke en, bør du redusere trykket og gjerne bruke en blanding av vann og såpe.

høytrykkspyler
Dersom du bruker høytrykkspyler på terrassen, bør du være forsiktig og bruke en svakt trykk. Foto: Canva

Oljebehandling etter rengjøring

Etter rengjøringen kan det være lurt å vurdere en ytterligere behandling av treverket, spesielt hvis det er oljet eller malt tidligere. Det er vanligvis best å starte denne prosessen innen et døgn etter vask og mens treverket fortsatt er litt fuktig. Dette vil sikre bedre absorpsjon og beskyttelse. Noen eksperter anbefaler også å slipe ned treverket før behandling, men dette avhenger av treets tilstand og type.

Rengjøring av gulvflaten

Rengjøring av gulvflaten er hoveddelen av jobben. Her er stegene du bør følge:

 1. Fei overflaten: Start med å fjerne alt løst rusk og blader. Dette vil gjøre det lettere å vaske overflaten etterpå.
 2. Vask med hageslange: Spyl over over hele terrassen med en hageslange. Eventuelt høytrykkspyler med svakt trykk.
 3. Påfør såpe eller rengjøringsmiddel: Spred en mild såpeløsning (som beskrevet ovenfor) eller terrassevaskover hele gulvflaten. La det virke i noen minutter for å løse opp vanskelige flekker.
 4. Skrubb overflaten: Bruk en skurebørste med stiv bust for å skrubbe gulvet grundig. Vær spesielt oppmerksom på områder med vanskelige flekker eller inngrodd skitt.
 5. Skyll grundig: Fjern all såpe og løsnede smusspartikler med rikelig med vann. Pass på at ingen såperester blir igjen da dette kan tiltrekke seg mer smuss over tid.
Bruk en hard skrubb til å fjerne flekker og skit fra dekket. Foto: Canva

Rengjøring av møbler og tilbehør

Altanmøbler trenger også en god rengjøring:

 1. Tørk av møbler: Bruk en fuktig klut til å tørke av overflater på altanmøbler. Hvis møblene er svært skitne, kan du bruke en mild såpeløsning.
 2. Vask puter og tekstiler: Mange altanputer har trekk som kan tas av og vaskes i maskin. Sjekk vaskeinstruksjonene og vask dem som anbefalt.
 3. Rengjør dekorasjoner og tilbehør: Små gjenstander som lykter og potteplanter bør rengjøres individuelt for å fjerne støv og smuss.

Vedlikeholdstips for å holde altanen ren lengre

For å redusere hyppigheten av grundig rengjøring, her er noen vedlikeholdstips:

 • Sørg for god drenering: Unngå vannansamlinger ved å sikre god drenering. Dette forhindrer mugg og algeoppbygging.
 • Dekk til møbler: Bruk møbeltrekk for å beskytte mot vær og vind.
 • Regelmessig feiing: Hold overflaten fri for blader og annet organisk materiale som kan brytes ned og skape flekker.
 • Fjern flekker umiddelbart: Jo raskere du kan håndtere søl og flekker, desto mindre sannsynlig er det at de setter seg permanent.

Ved å følge denne guiden vil du kunne nyte en ren og innbydende altan gjennom hele året. Riktig vedlikehold og regelmessig rengjøring vil ikke bare forbedre utseendet, men også forlenge levetiden til altanen og møblene.

 1. uteplass
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com