Hjem Helse Slik ser du forskjell på insektbittene

Slik ser du forskjell på insektbittene

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Plutselig hører du et vræl fra hagen, og poden kommer løpende i full fart inn på kjøkkenet. Det svir og det klør, og foten blir hoven og varm. Eller du oppdager en rød og hoven kul som klør, men du kan ikke huske å ha blitt stukket av noe insekt. Dette er et velkjente scenario for de fleste. Hva var det egentlig som stakk deg?

For å vite hvordan man skal behandle stikket, er det greit å vite hva det var som stakk deg. Her skal du får en oversikt over de ti vanligste insektbittene vi mennesker blir utsatt for:

1 Veps

Noen er allergisk mot vepsestikk. Foto: Canva

Blir du stukket av en veps, svir det veldig, og området blir rødt og hovent. Stikket kan også begynne å klø. Man kan ofte se en liten blødning i huden. En veps kan stikke flere ganger, så kom deg bort fra stedet så fort som mulig.

I noen tilfeller kan man få en allergisk reaksjon. Da er det viktig å få vedkommende til lege så fort som mulig. Ellers holder det stort sett og kjøle ned stikkstedet.

2 Bie

Ett stikk fra en bie, likner på stikket fra en veps, men bie-stikket kan klø mer. Pass på å få fjernet brodden hvis den sitter igjen i huden.

3 Humle

Dronningen og arbeiderne kan stikke, mens hannene mangler brodd. Humlen kan stikke flere ganger, akkurat som vepsen. Humlestikket brenner. Det er derfor man sier at humlen brenner.

4 Mygg

Myggstikk er kjent for kløe. Foto: Canva

De fleste kjenner igjen et myggstikk. Her er det bare å vente til kløen går over av seg selv, og prøve å klø minst mulig.

5 Flått

Man merker som regel ikke at man blir bitt av en flått. I ettertid kan man se røde områder, noen ganger med en rød prikk i midten.

6 Loppe

Loppebitt kan lett forveksles med allergi eller myggstikk. Men loppebittene er ofte mer smertefulle og klør mer.

7 Maur

Det er helst den røde skogsmauren som gir oss reaksjoner. Foto: Canva

De fleste maur biter ikke oss mennesker, men den røde skogsmauren kan bite og sprute maursyre dersom de blir forstyrret.

Du vil ofte få en liten, rosa hevelse som kan klø.

8 Klegg

Ett bitt fra en klegg er verre enn et vanlig myggstikk. Man vil som regel få et kraftig merke, som gjerne hovner opp, og som klør og svir.

9 Lus

De fleste som har hatt barn, har også hatt besøk av lusen. Lusebitt klør, og man merker det som regel i nakken og bak ørene.

10 Veggedyr/veggelus

Veggelus kalles også for «bed bugs», og er ikke noe du har lyst til å ha i huset. Bittene likner myggstikk, men sitter ofte i sikksakk mønster, i rekker eller i klumper.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com