Hjem Kjendisnytt Husker du Malin fra Saltkråkan? Slik ser hun ut i dag

Husker du Malin fra Saltkråkan? Slik ser hun ut i dag

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Hvem husker vel ikke søte Båtsman og herlige Tjorven. Tøysete farbror Melker, Freddy og Pelle. Og så var det pene Malin, da. Mang en unggutt var dypt forelsket i vakre Malin på 60 og 70-tallet.

Malin ble spilt av Louise Edlind Friberg. Hun var bare 16 år den gangen, og Astrid Lindgren syntes egentlig hun var for ung til å spille rollen som Malin.

«Hallodamen annonserte på TV: Vi søker en ung jente i 19-årsalderen til en TV-serie. Da sendte mamma inn en søknad med bilder av meg fra da jeg var med i et teaterstykke på skolen», sier Louise til SVT.

Var egentlig for ung

«Etter det, ble jeg kalt inn til prøvefilming. Jeg var bare 16 år da og Astrid Lindgren syntes jeg var for ung for rollen. Men hun ble overtalt av resten av teamet. Under prøvefilmingen, fikk jeg god kontakt med Maria Johansson som skulle spille Tjorven. Jeg tror at regissøren, Olle Hellbom, merket det, og at det bidro til at jeg fikk rollen», sier Louise videre.

malin fra saltkråkan
Foto: SVT

Louise var også for mørk til rollen som Malin. Hun skulle være lys. Dermed måtte Louise farge håret blondt, hvilket ikke var så vanlig på 60-tallet.

«Jeg husker til og med følelsen av ammoniakk i hodebunnen», sier hun.

Fikk frierbrev

Vi på Saltkråkan gikk på TV i Sverige for første gang i 1964. Serien ble en kjempesuksess, både i hjemlandet og i Norge.

Louise Edlind Friberg
Louise for 9 år siden. Foto: Privat

«Jeg fikk litt sjokk da TV-serien begynte å gå. Den ble en suksess med en gang, og plutselig begynte det å ringe masse rare folk hjem til meg», sier Louise, som også fikk mange kjærlighetsbrev.

«Mange var rare, men det var også mange frierbrev. Det var jo litt morsomt på den tiden.»

Louise Edlind Friberg (nederst til høyre) i dag. Foto: Privat

Sveriges peneste kvinne

Louise ble også kåret til Sveriges peneste kvinne flere ganger.

«Jeg fikk nylig spørsmål om jeg hadde korsett på meg under innspillingene, men jeg hadde faktisk så smal midje. Det er synd jeg ikke har den samme midjen i dag, haha», sier Louise til STV.

I dag er Louise 77 år gammel. Og hun blir fortsatt gjenkjent på gaten i Sverige.

malin
Foto: Privat

«Det syns jeg bare er utrolig smigrende. Det skjer fortsatt flere ganger i uken. Ofte er det bestemødre med sine barnebarn, som forteller dem at dette er Malin fra Saltkråkan. De kan ikke tro at den her rynkete bestemoren er samme person», sier Louise.

Comeback

Nesten 60 år etter «Vi på Saltkråkan» ble vist for første gang på svensk SVT, kom det en ny versjon av den populære serien.

– Vi vil gjøre dette til en enda sterkere klassiker, fortalte SVT-sjef Hanna Stjärne til Dagbladet i 2021.

Han fortalte videre at serien har en spesiell plass i hjertet til mange mennesker.

LES OGSÅ: Husker du Sandra Kim som vant Melodi Grand Prix som 13-åring? … Hun elsker fortsatt livet

LES OGSÅ: Husker du MacGyver? Han fylte nettopp 73 år – se hvordan den ikoniske skuespilleren ser ut i dag

– «Saltkråkan» er en serie som har berørt mange sterkt. Det er en skildring av barns lek, en kjærlighetserklæring til skjærgården og til sommeren. Det er en klassiker vi vil løfte fram og gjøre til en enda sterkere klassiker for kommende generasjoner, sier han.

SE OGSÅ: Husker du «Tre nøtter til Askepott»? Slik ser skuespillerne ut i dag

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com