Det er ikke bare i Norge det ropes varsko om sykepleiermangel – situasjonen her hjemme er ganske lik den mange andre land i Europa opplever. Et nytt EU-finansiert prosjekt skal sende robotene ut i sykehuskorridorene for å hjelpe sykepleiere.
Nå skal imidlertid et team ledet av forskere fra Syddansk Universitet gjøre noe med sykepleiermangelen: De har fått 12,5 millioner danske kroner for å bygge og teste en rekke nye sykehusroboter. Robotene skal overta noen av de mer trivielle oppgavene helsepersonell utfører i dag, slik at menneskene i stedet kan bruke mer tid på pleie og behandling av pasienter.
Hver eneste dag er det ting som blir borte på sykehus. Kanskje er det en pasient som glemmer en bag på et venterom, kanskje er det noen som låner en rullestol i lobbyen og ikke kan levere den tilbake. Da må helsepersonellet trave frem og tilbake i sykehuskorridorene, opp og ned heiser, for å finne dem igjen.
Slike situasjoner er bare noen av eksemplene på trivielle oppgaver som med fordel kan utføres av roboter, sier forskerne fra Syddansk Universitet i en pressemelding. Og det er nettopp det deres HospiBot-forskningsprosjektet handler om: Å utvikle en rekke allsidige hjelperoboter for et presset helsevesen.
– Det kan også være oppgaver som å ta imot pasienter og vise dem til rett plass på sykehuset. Det kan være småskalalogistikk, kanskje litt lett rengjøring og patruljering i korridorene, sier førsteamanuensis i robotikk ved Syddansk Universitet, Oskar Palinko.
Palinko er koordinator for HospiBot-prosjektet, der han sammen med et team på totalt åtte partnere, inkludert tre sykehus i Danmark og to i Tyskland, nettopp mottatt et tilskudd på rundt 12,5 millioner danske kroner fra EU-finansierte Interreg for å utvikle og teste nye sykehusroboter over de neste tre årene.
Målet er at robotene skal avlaste sykepleiere og annet helsepersonell, slik at de i stedet kan bruke tiden sin på avdelingene.
– Det er åpenbart at det er mangel på sykepleiere, og det vil vi gjerne ta tak i. Men grunnleggende sett er det ingen grunn til at dyktige og høyt utdannede helsepersonell skal bruke tid på å frakte ting, vaske gulvet eller lete etter en rullestol som er på avveie, sier Palinko.
Mindre og mer fleksibel
Robotene bygger på erfaringene fra et tidligere prosjekt fra Syddansk Universitet, HandiRob. Og når de er ved målstreken i 2026, er målet en mobil base man kan koble ulike moduler til på, alt etter hvilke oppgaver som skal løses.
I prosjektets første fase samarbeider forskerne med sykehusene i Køge, Odense, Aabenraa, Lübeck og Kiel. Sykehusene skal velge ut tre konkrete oppgaver, og deretter vil de fortløpende teste robotene i virkeligheten de vil måtte takle når de skal trille rundt i sykehuskorridorene.
– Roboten vår blir mindre og mer fleksibel enn de eksisterende servicerobotene. De må kunne operere på svært liten plass, og selv om det er travelt og det er mange mennesker rundt dem, sier Palinko.
Den menneskelige berøringen
Forskerne skal løse en rekke tekniske problemer, blant annet å få robotene til å fungere godt i støyende og hektiske omgivelser. Men prosjektets største utfordring ligger i samspillet med mennesker, sier prosjektkoordinatoren.
– Vi må lage en robot som ser vennlig ut, en robot som folk liker å samhandle med og som faktisk hjelper dem i hverdagen. Du kan enkelt lage den perfekte teknisk ingeniørløsningen, men hvis folk ikke bruker den, ender den bare opp med å stå i hjørnet, og så er det en flopp, sier Oskar Palinko.
Derfor vil forskerne nettopp bruke observasjoner i felt for å hele tiden justere løsningene. De vil også trekke på mange andre forskningsfelt, inkludert psykologi og kognitiv vitenskap, og selvfølgelig på erfaringene til menneskene som faktisk skal bruke robotene.
– Oppgaven er å utvikle robotene slik at de får den menneskelige berøringen. Det er det vi må jobbe med, sier han.
Prosjektet startet opp 1. september 2023 og skal være i mål 31. august 2026.