søndag, mai 9, 2021

Slik styrker du immunforsvaret

Mest lest nå

Høsten og vinteren er tradisjonelt influensasesong. I år har vi i tillegg Covid-19. Med enkle grep kan du styrke immunforsvaret ditt.

Tine Sundfør er klinisk ernæringsfysiolog og har doktorgrad i ernæring. Hun mener at det er flere faktorer som påvirker immunforsvaret ditt positivt.


Bilde av syk mann.
Menn har det faktisk verre enn kvinner når de er forkjølet eller har influensa. Foto: ALAN THORNTON VIA GETTY IMAGES

– Å spise sunt, ikke stresse for mye, sørge for nok søvn og være fysisk aktiv er viktig for et velfungerende immunforsvar, sier hun til Dagbladet.

I tillegg er det viktig å få i seg nok energi og protein, vitaminer og mineraler. Vitaminene A, B12, C og D, samt mineralene jern og selen, er ekstra viktige for immunforsvaret.

LES OGSÅ: Forsker konkluderer: influensa ER verre for menn

– En stor del av immunforsvaret vårt sitter i tarmen. Få i deg mye fiber som grove kornprodukter, frukt, grønnsaker, nøtter og frø. Det kan også være gunstig å få i seg melkesyrebakterier, som finnes i for eksempel Biola eller annen yoghurt, for en god tarmflora, sier Sundfør til Dagbladet.

For nordmenn kan det være en utfordring å få nok vitamin D om vinteren. Kroppen lager selv vitamin D når huden eksponeres for sollys, opplyser Norsk Helseinformatikk.

Dersom ansikt, hender og armer får sommersol midt på dagen i fem til ti minutter 2 ganger i uka, vil behovet for vitamin D være godt dekket.

Om vinteren er fet fisk, rogn og fiskelever. I tillegg er margarin og ekstra lett melk tilsatt vitamin D de viktigste kildene for å dekke dagsbehovet.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter