Hjem Familie Slik takler du sinte barn

Slik takler du sinte barn

Har barnet ditt til stadighet raserianfall?

Forsker og psykolog ved Atferdssenteret, Ane Nærde, har studert utviklingen av fysisk aggresjon i en stor gruppe norske barn, og sett på hvordan denne utviklingen ser ut blant barn flest.

Barn viser aggresjon allerede når de er 10 – 12 måneder gamle. Dette er en del av normalutviklingen. Den fysisk aggressive atferden øker frem til rundt to-årsalderen, deretter reduseres den med økende alder hos de aller fleste barn.

– De aller fleste barn lærer etterhvert hvordan de kan regulere og uttrykke disse følelsene på mer hensiktsmessige måter – men ikke alle, sier Nærde til Foreldre & Barn.

Barn må lære hvordan man regulerer følelser. Foto: Canva

Hos om lag fire prosent av barna opprettholdes en like høy bruk av fysisk aggresjon.

Årsakene til at noen barn ikke lærer å regulere følelsene og handlingene sine er sammensatte, poengterer forskeren, og det er gjerne mange faktorer som spiller inn.

– Alle barn har et ulikt utgangspunkt, både når det gjelder temperament, personlighet og omgivelsene de vokser opp i. Disse forholdene påvirker barnas utvikling. For eksempel vil både samspillet i familien og hvilken rolle barnet har i barnehagen ha betydning, sier hun til Foreldre & Barn.

Det kan også godt hende at barnet har god grunn til å være sint eller lei seg, og da er det viktig å gi rom for at barnet skal fortelle hva som skjer. 

Barn trenger veiledning

Barn trenger veiledning og hjelp til å lære seg hvordan de skal regulere egne følelser.

– At voksne snakker om følelser og forklarer hva som skjer i kroppen og i hodet når man blir sint, lei seg, glad eller redd gir barna sosiale ferdigheter. Og ikke minst gi aksept for at man føler dette, sier Ingrid Grimsmo Jørgensen som er høyskolelektor i pedagogikk.

Barn må lære hvordan de kan kjenne igjen følelsene når de kommer, og hvordan de skal takle dem.

LES OGSÅ: Ekspert: Dagens barneoppdragelse er fullstendig krise – Her er 5 tips alle småbarnsforeldre burde få med seg

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com