Forsiden Helse Liker du å duppe av på sofaen? Slik tar du den perfekte...

Liker du å duppe av på sofaen? Slik tar du den perfekte lur

Ingenting er som en god middagslur etter en hard dag å jobb, men visste du at lengden på middagsluren har mye å si for deg? Effekten av en lur avhenger i hvor lenge du sover.

Her får du fire tips til hvor lenge din neste lur bør vare.

1. Sov 10 til 20 minutter

Ifølge den amerikanske avisen Wall Street Journal er en lur på 10 til 20 minutter god til å gi deg en boost. Du får mer energi, sansene dine blir skjerpet og du er raskt klar til andre aktiviteter igjen etter at du har våknet.

Det skyldes at du på 10 til 20 minutter kun når et lett stadium i søvnsyklusen. Derfor er det ikke vanskelig å våkne igjen.

2. Sov en halv time

Hvis du sover en halv time, er det i følge Wall Street Journal flere studier som viser at du riskerer å få søvn-inertia. Inertia kommer fra fysikkens verden og betyr søvn-treghet. Du våkner opp og føler deg groggy. På 30 minutter har du nemlig nådd en dypere søvn. Den groggy følelsen varer gjerne i opp til 30 minutter etter at du har våknet. Da vil du derimot føle effekten av søvnen og blir kvikkere igjen.

LES OGSÅ
5 tips til hvordan du effektivt kan fjerne inngrodde hår
LES OGSÅ
Hunder slaktes for å bli festivalmat

Foto: Pixabay

3. Sov en time

Denne luren en grei å ta hvis du skal ha skjerpet hukommelsen. På en time når du det dypeste søvnnivået. Men du kan også etter denne søvnen, føle deg litt groggy når du våkner skriver Wall Street Journal.

4. Sov en og en halv time

Sover du i en halvannen time har du vært gjennom det som kalles en full søvnsyklus. Det betyr i følge Wall Street Journal, at du har nådd både de lette og de dype søvnstadier – herunder «rapid eye movement» – stadiet, hvor du drømmer mest.

Når du sover i en full syklus forbereder du følelsene dine og måten du gjør ting på. Det betyr at du blir skjerpet og kan gjøre ting mer konsentrert. Kreativiteten din skjerpes også.

Du vil også unngå en søvn-inertia fordi du våkner på et tidspunkt hvor du ikke er i et stadium hvor du sover tungt. Det blir mye lettere for deg å våkne og stå opp!

Del gjerne, slik at de du kjenner også kan oppnå den perfekte lur!

Christine Ertesvåg
Christine har skrevet artikler for Sosialnytt siden 2016. Skribent som er utdannet lærer og som alltid er på utkikk etter engasjerende historiene.

Mest lest nå

Hunder slaktes for å bli festivalmat

Urovekkende bilder viser at hunder blir brent levende før en årlig hundekjøtt festival i Kina under feiringen av sommersolverv. Ifølge den britiske avisen Independent blir...

Alexander Rybak: «Jeg er konstant redd for å leve»

Alexander Rybak har hatt en del utfordringer med sykdom det siste året. Nå deler han en tekst på Instagram, som får fansen til å...

Fire barn syke etter å ha spist giftig plante. Advarer foreldre – likner på sukkererter

Barna var på SFO da de spiste av den meget giftige planten Gullregn. De syns planten liknet på sukkererter. Barna ble så dårlige at de...

Forskere frykter at foreldres mobilbruk gir barna atferdsproblemer

Flere helsesøstre har ropt varsku om foreldres mobilbruk. De mener at barn kan bli skadelidende av foreldres manglende tilstedeværelse. Nå henger forskere seg på. Amerikanske...

Nytt bilde av Elvis Presleys barnebarn får folk til å steile

Elvis datter, Lisa Marie Presley, skaper overskrifter etter at hun la ut et bilde av sine fire barn. Fansen blir helt lamslått over hvordan...