in ,

Slik trener du etter din alder, og får best resultater

Kroppen vår endrer seg med alderen. Det du trente som 20-åring er kanskje ikke det kroppen din trenger når du er 50. Tilpasser du treningen etter alderen din, vil du kunne holde deg friskere og sprekere lenger.

– Du utvikler deg til du er omkring 18 år, har en pause til rundt midt i 30-årene, og så går det jevnt nedover, sier Kaare Christensen, professor og forskningsleder ved Dansk Center for Aldringsforskning til Alt.

Hjernen din begynner å eldes allerede i 20-årsalderen. Men det er først når du nærmer deg 60 at hukommelsen virkelig begynner å svikte. Men du kan gjøre en del ting selv for å bremse aldringen.

– Det er heldigvis mange ting vi selv kan gjøre for å øke sjansene til å holde oss friske så lenge som mulig, sier Kaare, og begynner med å ramse opp grunnoppskriften som inneholder lite alkoholinntak, ingen røyk og sunn mat og aktivitet, før han går spesifikt inn på hver aldersgruppe.

20- og 30-årene

20-årene: Kondisjon og kostvaner

Når du er i 20-årene, er kroppen din i sin beste alder. Du kan trene akkurat hva du vil. Du kan løpe, spinne, danse, drive med yoga eller styrketrening. Man bør trene både kondisjon og styrke to til tre ganger i uken. I denne alderen, er det også lurt å legge grunnlaget for et godt og sunt kosthold.

30-årene: Styrketrening og sunn tarm

Fra du blir 30, mister du omtrent en prosent muskelmasse i året, hvis du ikke trener. Men fortsetter du å trene, selv om du har rundet 30, vil det ikke være stor forandring. I denne alderen, er det viktig å legge inn noen styrkeøkter. Pass også på å strekke, og trene bevegelighet. Kondisjonstrening er også viktig. Fortsett å spise sunt. Og pass på tarmen din. Spis mye fiber.

40- og 50-årene

40-årene: Lytt til kroppen og spis antioxidanter

Når man bikker 40, merker mange at kroppen endrer seg. Man klarer ikke like mye som før. Nå er det viktigere enn noen gang at du trener. Spesielt styrketrening. Knoklene dine begynner å bli svakere, og du mister muskelmasse. Tren minimum to ganger i uken. Du kan fortsatt trene hardt, men lytt til kroppen. Den restituerer seg ikke like fort som før. Har du ikke trent før, er dette definitivt tiden å begynne.

50 +: Mosjon er den beste investeringen

Det er fortsatt ikke for sent å begynne å trene. Er du over 50, er mosjon og aktivitet den beste investeringen du kan gjøre for en god alderdom. Tren gjerne to til tre ganger i uken, både kondisjon og styrke. Men ikke tren med for høy intensitet. En halvtimes tur hver dag er helt supert. Husk også å strekke og trene bevegelighet. Yoga er helt supert. For nå blir du stivere og stivere fremover. Treningen nå er også viktig for å forebygge sykdommer som hjerte- og karsykdommer, kreft og diabetes.

LES OGSÅ: 10 fordeler du oppnår ved å gå daglige turer

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Avlyser charterturer

Mange overser feilen på dette bildet – finner du den?