Du klarer neppe unngå sommerens små blodsugere helt, men det er et par ting du kan gjøre for å minske problemet.
Om du blir plaget med mygg på altanen, i hagen, på telttur eller når du slanger deg på solsenga, handler det ofte om vær.
Hvis det blåser, regner og er kaldt vær kan det være så mye mygg som bare dét der ute. Da sitter de i ro i vegetasjonen. Kommer sola og det blir lummert og vindstille, er de ute på vingene med én gang, skriver NRK.
Men er det noe å gjøre med de små plageåndene?
– Det er begrenset hva man kan gjøre. Man kan la være å være ute i skumringstimene tidlig om morgenen og om kvelden når myggen er mest aktiv. Og så kan man ta på deg lange og løse klær som myggen ikke kan stikke gjennom, sier insektforsker Karl-Martin Vagn Jensen fra Institutt for Agroøkologi ved Aarhus Universitet til det danske nettstedet Videnskab.dk.
Et godt gammelt husmorråd sier at kinin i tonic virker mot mygg, og derfor holder det myggen unna hvis du drikker gin og tonic og får kinin i blodet. Men ifølge Karl-Martin Vagn Jensen kan man like godt holde seg til rosévinen: For det første hjelper ikke kinin mot mygg, men mot malariaparasitten, og for å bekjempe parasitten trengs det langt større mengder kinin enn det man får i en gin & tonic.
Det finnes mange andre kreative kjerringråd mot myggen. Men til syvende og sist er det en eneste ting som duger, om man skal tro Vagn Jensen. Det er rett og slett myggspray.
Myggspoler (de grønne spolene som du tenner med en lighter i den ene enden) fungerer også utmerket.
Til innendørs bruk kan du kjøpe de små apparatene som du setter i stikkontakten, hvorpå de fordamper en duft inn i rommet som myggen ikke tåler.