Hjem Nyheter Slik unngår du å miste lappen på elsparkesykkel

Slik unngår du å miste lappen på elsparkesykkel

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Fra 15. juni blir det promillegrense på elektriske kjøretøy og i verste fall kan du miste lappen. – Har du drukket så mye at du ikke kan kjøre bil, så kan du heller ikke kjøre elsparkesykkel, sier skadeforebygger.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård meldte nylig om at det blir strengere regler for bruk av elsparkesykler fra 15. juni. Den alminnelige promillegrensen på 0,2 skal nå også gjelde for ruspåvirket kjøring med små elektriske kjøretøy. 

Skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, ønsker det nye regelverket velkommen. Med tidligere innstramminger på elsparkesykler har antall skadesaker gått betraktelig ned. Nå håper hun promillegrensen vil gi ytterligere nedgang i ulykker på elsparkesykkel. 

– Dette må folk være klar over: Ikke bare kan du skade andre og deg selv når du kjører i påvirket tilstand, men du risikerer også å miste lappen på bil. Og har du vært spesielt uaktsom, kan det være du må ta deler av regningen selv, sier Hofstad-Nielsen i en melding fra Fremtind. 

Kjørte med 12 alkoholenheter i blodet 

Fremtind har tidligere fortalt om en kunde som kjørte el-sparkesykkel med 12 alkoholenheter i blodet. I beruselsen mestret ikke kunden tohjulingen og pådro seg både tannskader og hodeskader. 

– I denne saken vurderte vi avkortning av skadeutbetalingen på grunn av det betydelige alkoholinntaket. Så ikke fall for fristelsen for å ta et glass for mye. Med de nye reglene må du forholde deg til kjøring av elsparkesykkel på linje med bilkjøring, sier skadeforebyggeren. 

Nytt forsikringsprodukt 

– De nye kravene fører til at vi kommer til å tilby et forsikringsprodukt slik at våre kunder kan bruke elsparkesykler på en forsvarlig måte, uten å risikere å bli økonomiske skadelidende, sier Hofstad-Nielsen. 

Fremtind regner med at utleieaktørene kommer til å bake forsikring inn i sine tjenester relativt raskt. Samtidig blir det viktig at myndighetene informerer folk og de som bruker elsparkesykler godt om denne endringen. 

Råd til elsparkesyklistene:

  • Har du drukket så mye at du ikke kan kjøre bil, så kan du heller ikke kjøre elsparkesykkel 
  • Følg reglene i trafikken og husk på å passere folk på fortauene i ganghastighet, som gjerne ikke er mer enn 4-5 kilometer i timen 
  • Tenåringer har ofte mindre erfaring med trafikkbildet, og må være klar over at de kjører mye fortere enn folk går 
  • Ta det pent inn i kryss og tilpass farten når du ikke har full oversikt. Husk også på at du er mindre synlig enn en bil og derfor er vanskeligere å oppdage for bilistene
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com