Mens Kongen er i Snåsa, er Dronning Sonja i USA. Her blir hun tatt i mot av amerikanere med norske røtter – noen av dem til og med i bunad.
Dronning Sonja har vært på besøk i delstaten Minnesota. Dette området var svært populært blant immigrantene fra Norge. Besøket markerer de sterke båndene til det norsk-amerikanske samfunnet i USA.
En av seks innbyggere i Minnesota – rundt 870 000 mennesker – har sine røtter i Norge. Dronning Sonja har vært på offisielt besøk i USA og fredag forrige uke markerte hun åpningen av et nytt arkiv med materiale fra den norske immigrasjonen.
Arkivet ligger ved St. Olaf College som ble grunnlagt av norske innvandrere i 1874.
Mange av studentene var møtt fram for å ønske Dronningen velkommen. Dronningen innledet USA-besøket torsdag da hun ble tatt imot av delstatens guvernør, Tim Walz.
President David Anderson ga Dronningen en omvisning i arkivet og en liten utstilling av dokumenter relatert til etableringen av samlingen i 1925. Dronning Sonja fikk også høre om noe av arbeidet som gjøres i forbindelse med den planlagte feiringen av tohundreårsjubileet for innvandringen i 2025.
Åpnet nye Norway House
Forrige lørdag sto Dronning Sonja for åpningen av nye Norway House i Minneapolis, Minnesota.
– Det er virkelig en inspirasjon å se hvordan emigrantenes etterkommere har trivdes og bidratt mye til det amerikanske samfunnet, sa Dronning Sonja ifølge Kongehusets nettsider i åpningstalen sin.
Komplekset blir et samlingssted for alle som er interessert i Norge og norsk kultur.
Utenfor det nye lokalet var det folkefest med musikk, matvogner og leker for barn og unge.
Dro på norsk gudstjeneste
USA-besøket ble avsluttet med en gudstjeneste i Mindekirken i Minnesota. Her var det en liten jente i norsk folkedrakt som hadde fått æren av å overrekke en blomsterbukett til Dronningen.
Mindekirken i Minneapolis er en av to kirker i USA som fremdeles har liturgi på norsk. Den er en hjørnestein i det norsk-amerikanske miljøet i Minneapolis og omegn.
– Da den ble etablert for 100 år siden, kunne en norsktalende kirke bidra til å bygge lokalsamfunn, opprettholde kulturelle tradisjoner og holde norsk språk ved like. Det er bemerkelsesverdig å se at hundre år senere oppfyller Mindekirken fremdeles dette formålet, sa Dronning Sonja.
Dronningen løftet også fram de frivilliges innsats som kirken er så avhengig av.
– Institusjoner som Mindekirken er fullstendig avhengige av at folk stiller opp og gir av sin tid og sitt harde arbeid. Jeg vil takke kirkens uvurderlige frivillige for deres innsats.
Feiringen av Mindekirken var siste post på programmet for Dronningen under hennes offisielle besøk til Minnesota.