in

Slik var reisevanene våre i 2022

Foto: Pixabay

Etter noen år med restriksjoner og begrensninger på reising er reiselysten sterk. 2022 skulle bli året vi igjen kunne oppleve verden – men en sommer med passproblemer, flyplasskaos og streiker gjorde at vi ikke opp mot nivåene som var før pandemien.

Først i siste kvartal av 2022 var reiseaktiviteten blant nordmenn igjen på nivå med 2019. Velkjente og trygge reisemål lå på topp i 2022, der spanske reisemål var spesielt populære.

– Det er veldig gledelig at vi stadig nærmer oss samme nivå på reisingen som før pandemien. Fra at de siste årene stort sett har bestått i å hjelpe kunder med å booke om eller avbestille reiser, får vi nå endelig kjenne på en etterspørsel – og bestille reiser som faktisk blir gjennomført. Det er et høyt trykk, og det oppdemmede behovet for å reise merkes godt, sier Ellen Wolff Andresen som er Markeds- og Administrasjonssjef i Ticket.


Relatert: Mer enn 200.000 er utenlands i juleferien – undersøkelse viser urovekkende trend

Kjent var kjært i 2022

I 2022 har kundene prioritert smidige og bekvemme reiser til velkjente reisemål fremfor eksotiske langreiser. Fjorårets toppliste er derfor dominert av reisemål i Europa, men unntak av Bangkok som fortsatt innehar førstplassen.

Den store vinner i 2022 ble Spania: Landet sto for 15 prosent av alle bestillingene Ticket fikk inn i 2022, og har 4 av de 10 mest bestilte reisemålene i 2022.

Alicante og Malaga har klatret seg inn på topplisten, med økninger på henholdvis 44 og 20 prosent sammenliknet med 2019. Gran Canaria har vært et populært reisemål i hele 2022 . Med sol- og badevær hele året, og mange direktefly fra hele Norge, har øya tiltrukket seg mange av dem som før pandemien reiste til Asia, Usa eller Karibien.

Relatert: «Bil for fly»: Flere kjører på bilferie til utlandet enn før korona

Til evig populære London, økte bestillingene med 47 prosent, mens Stockholm økt mest blant storbyene, og Wolff Andresen kan fortelle at denne destinasjonen var opp hele 91 prosent sammenlignet med 2019.

De reisemålene som ikke var på topp 10-lista men som økte mest var Roma og Milano.

– Generelt har vi sett en trend der reisende søker seg til trygge, klassiske reisemål dit man kan ta seg rask og enkelt – først og fremt i Europa. Om man ikke har reist på et par år og endelig kan komme seg avgåre, er det mange som lar seg friste av reisemål de har besøkt tidligere, der de vet hva de får og ikke blir skuffet. Der ligger Spania tett på våre norske hjerter, sier Ellen Wolff Andresen.

Mer fokus på reisegarantier

En annen trend er at en stadig større del av de som skal på ferie velger å bestille en charterreise eller en pakkereise som inkluderer både flybillett og hotell istedenfor å bestille fly og hotell hver for seg.

Relatert: Dette ble ferievinneren for småbarnsfamiliene

Wolff Andersen tror det skyldes at mange, som en følge av pandemien, har fått øynene opp for at de da er beskyttet av Pakkereiseloven, noe som gjør at de er garantert å få pengene tilbake om reisen blir kansellert.

– Kundene ønsker i større grad å ha en enkel og problemfri reise, og når man bestiller en charter- eller pakkereise blir man tatt hånd om fra begynnelse til slutt på en annen måte enn om man setter sammen reisen fra ulike leverandører, sier Ellen Wolff Andresen.

Også de kundene som bestiller fly og hotell hver for seg velger i stadig større grad å bestille billetter som kan ombookes eller avbestilles om man skulle ombestemme seg, eller de legger til en avbestillingsbeskyttelse.

Relatert: En av to frykter å få dette med hjem fra ferien – slik unngår du blindpassasjeren

Mest populære reisemål i 2022

  1. Bangkok
  2. Gran Canaria
  3. London
  4. Alicante
  5. Istanbul
  6. København
  7. Mallorca     
  8. Stockholm
  9. Malaga
  10. Antalya
Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Undersøkelser bekrefter: Januarbarn har størst sjanse for å bli rik og berømt

Raser etter hetsen mot Shabana: – Shabana praktiserte islam mer enn det du driver med