Hjem Forskning Slik ville jorden sett ut om all isen smelter

Slik ville jorden sett ut om all isen smelter

Global issmelting er en av de store utfordringene kloden står overfor. At all is i verden skulle smelte, regns som temmelig usannsynlig. Men det er likevel laget en modell som viser hvordan kloden ville se ut om så skjedde. Det er et skremmende bilde.

I nyhetsbildet får vi stadig dystre nyheter om økt issmelting på polene og Grønland. Tall fra 2020 viser at det forsvinner omtrent 500 milliarder tonn is hvert eneste år.

Isbreen som dekker Grønland har nådd et punkt der det ikke lenger er noen vei tilbake.

– Iskappen er nå i denne nye dynamiske tilstanden. Selv om vi hadde gått tilbake til et klima som var mer likt det vi hadde for 20 eller 30 år siden, ville vi fortsatt miste ismasse ganske raskt, sier Ian Howat ved Ohio State University til CNN.

Dersom all isen på polene og grønlandsisen smelter vil det ha voldsomme konsekvenser for havnivåene.

US Geological Survey er et amerikansk forskningsinitiativ som siden 18978 har forsket på naturvitenskap. De estimerer at dersom all is i verden smelter, så vil havnivået trolig øke med 70 meter. Det betyr at hver eneste kystby i hele verden ville stått under vann.

Wikipedia lister opp de norske byene i forhold til høydemeter over havet. De som ligger over 70 meter eller mer over havet er Røros, Fagernes, Raufoss, Rjukan, Otta, Vinstra, Jessheim, Elverum, Gjøvik, Lillehammer, Kongsberg, Moelv, Kongsvinger, Brumunddal, Hamar, Lillestrøm, Askim, Ski, Mysen, Hønefoss og Holmestrand. Resten ligger lavere.

Blindern t-banestasjon ligger 74 meter over havet. Så om vannstanden i havet økte med 70 meter, ville man altså kunne anlegge badestrand ved Universitetet i Oslo.

I en Youtube-video fra Science Insider som du finner nederst i saken, vises en modell av hvordan jorden ville se ut dersom all isen i verden smelter.

Byer som Dakar, Calcutta, Shanghai og Miami ville ligge langt ute i havet.

Imidlertid er det ikke særlig sannsynlig at all is i verden vil smelte. I den sjette rapporten fra FNs klimapanel er estimatene at havnivået kan stige et eller annet sted mellom 0,28 og 1,01 meter innen år 2100. Modeller tilsier ifølge Forskning.no at havnivået de neste 2000 årene vil stige med 2 til 3 meter om oppvarmingen begrenses til 1,5 grader. Det vil stige med 2 til 6 meter om oppvarmingen blir på 2 grader, og fra 19 til 22 meter om oppvarmingen når taket ved 5 grader. 

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com