søndag, mai 16, 2021

Sliter du med å få ting gjort? Forskning viser at du ikke er lat, men redd

Mest lest nå

Noen kaller deg antagelig lat når du aldri får levert når du skal, men forskning viser at det ikke er det det handler om.

Når vi opplever noe som truende setter «fight or flight»-responsen inn. Vi får en stressreaksjon som resulterer i en av tre ting: Vi kan kjempe imot (fight), vi kan flykte (flight) eller vi kan bli handlingslammet.


Forskere har sett nærmere på fenomenet prokrastinering (kronisk utsettelsesatferd) og handlingskontroll. De har funnet ut at amylgada –  den delen i hjernen som er viktig for det vi kaller «fight or flight»-responsen – er større hos de som ofte utsetter oppgaver. Dette skriver Psychology Today ifølge Nettavisen.

– Dette henger sammen med det man tenker om prokrastinering som psykologisk fenomen også – altså at mange har en tendens til å utsette fordi man i utgangspunktet har en negativ assosiasjon knyttet til handlingen, som ofte kan handle om frykten for å feile, sier psykologspesialist og førsteamanuensis Jonas Rennemo Vaag ved NTNU og Nord Universitet, til Nettavisen.

Ved å sette oppgaven på vent kan du oppleve en umiddelbar følelse av lettelse – du trenger ikke å forholde deg til dette nå likevel. Men etter hvert som tiden går opplever mange at lettelsen blir omgjort til dårlig samvittighet.

Seks råd til prokrastinereren

  • Lær om prokrastinering, da blir det også enklere for deg å oppdage at du selv gjør det og å gjøre noe med det.
  • Ikke sett deg selv i skammekroken om du har utsatt noe for lenge. Dette gjør det vanskeligere å sette igang.
  • Er du alltid tilgjengelig eller lar du deg lett friste av å sjekke sosiale medier? Skru av varslingene på mobilen.
  • Jobb effektivt i korte perioder, og pass på å ta deg gode pauser. I pausene kan du gjerne gjøre ting som ikke er «fornuftig».
  • Sett deg egne frister for når du skal bli ferdig med spesifikke ting.
  • Men først og fremst. Vi utsetter alle ting. Det er når utsettelsen skaper trøbbel for deg slik at du ikke får til de tingene du ønsker i livet ditt at du bør gjøre noe med det.

(Kilde: Nettavisen / Jonas Rennemo Vaag)

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter