Det kan være en rekke årsaker til det å ikke klare å gråte. Heldigvis kan nesten alle grunnene behandles.
Antidepressiva, depresjon, traumer, personlighetsfaktorer, sosial stigma og visse medisinske tilstander kan være bakenforliggende årsaker som gjør at det å gråte, uansett hvor trist man er, rett og slett ikke er mulig.
Det å ikke klare å gråte etter enkelte hendelser, som å ha blitt dumpet, sparket eller kanskje mistet en nærstående, er fortvilende. Men om du kjenner deg igjen i den beskrivelsen, så skal du vite at du slettes ikke er den eneste som har det slik.
Selv om det ikke finnes noen offisiell statistikk, antas manglende evne til å gråte å være ganske vanlig.
Forskerne Ad Vingerhoets og Lauren Bylsma forteller Psychology Today om noen vanlige årsaker til at folk ikke klarer å gråte.
Emosjonelt traume
Det å ha en historie med emosjonelle traumer kan tone ned det åpenlyse uttrykket av følelser.
Årsaken er vanligvis en psykologisk forsvarsmekanisme som skal beskytte deg mot ubehagelige følelser, enten bevisst eller utilsiktet.
Den gode nyheten er at dette er en av årsakene til manglende evne til å felle tårer som er aller enklest å behandle.
Personligheten din
Forskning har funnet at de som gråter regelmessig rapporterer at de føler seg mer knyttet til andre og dessuten også mottar mer sosial støtte.
Det er bare publisert én eneste studie som ser årsakene til manglende evne til å gråte ut fra personligheten. I denne studien rapporterte de tåreløse forsøkspersonene mindre tilknytning til andre, viste mindre empati og hadde mindre emosjonell respons på kunstformer og natur.
Samtidig påpeker forskerne at det er nesten umulig å trekke klare konklusjoner om rollen til personlighetsstil i mangelen på følelsesmessig uttrykk fra denne enkeltstudien.
Antidepressiva
Enkelte antidepressiva kan være grunn til at man ikke klarer å felle tårer.
Selv om disse medisinene fortsatt er verdifulle verktøy i behandlingen av enkelte former for angst og depresjon, kan medikamentene også få noen pasienter til å føle seg «nummen».
Denne effekten vil enten bli bedre eller forsvinne når man slutter på medisinen eller dosen senkes.
Depresjon
Dette høres kontra-intuitivt og forvirrende ut. Betyr ikke det å være deprimert at man tar til tårene i litt for stor grad?
Det viser seg faktisk at noen pasienter med alvorlig depressive lidelse rapporterer om følelser av tomhet i stedet for tristhet.
Sjögrens syndrom
Dette er en av de minst sannsynlige årsakene. Men selv forekonsten er sjelden så er det noen få medisinske tilstander som kan hemme tåreproduksjonen: Sjögrens syndrom forårsaker tørre øyne og kan blokkere produksjonen av tårer. Moebius-syndrom som påvirker øyemusklene kan rett og slett hemme tårekjertlene som produserer tårene. Og tårekjertelen kan være betent.
Sosialt stigma
Dette gjelder gjerne spesielt for menn, som i gjennomsnitt gråter mindre enn en gang annenhver måned, mens kvinner i vestlige land gråter to til fire ganger i måneden.
Mange menn har vokst opp med at «gutter ikke gråter», så det å ikke felle en tåre sitter så langt i ryggmargen på dem at de opplever vedvarende problemer med å gråte ordentlig ut.