Hjem Nyheter Småbarnsmoren Bente får ikke livsforlengende kreftmedisin. Norge mener den er for dyr

Småbarnsmoren Bente får ikke livsforlengende kreftmedisin. Norge mener den er for dyr

av Marte Frimand

Bente Heimdal Solberg (39) fra Farsund fikk beinmargskreft for ett og et halvt år siden. Etter endt behandling, er hun i dag kreftfri, men hun vet at kreften kan komme tilbake når som helst. Det finnes en medisin som kan gi forlenget liv, men den mener staten er for dyr.

«Det viktigste er at jeg får følge datteren min gjennom oppveksten og livet. Det er det aller viktigste», sier Bente Solberg til NRK.

«Litt satt på spissen så blir du jo gående rundt som en tikkende bombe. Jeg vil jo ha jevnlig kontroll, men du vet aldri når tilbakefallet kommer. Det er vanskeligere å kontrollere omfanget uten vedlikeholdsbehandling», sier hun videre.

For det finnes nemlig en behandling som kan bremse utviklingen. Medisinen Revlimid blir blant annet brukt som såkalt vedlikeholdsbehandling til pasienter som har gjennomgått en stamcelletransplantasjon.

Foto: Privat

Lavdose cellegift

«Med Revlimid som vedlikeholdsbehandling vil jeg kunne fungere i lengre perioder i jobb, som mamma, og jeg kunne gå tilbake til en aktiv hverdag som jeg hadde før jeg ble syk», sier Bente.

«Vedlikeholdsbehandling er, sånn som i mitt tilfelle, snakk om en lavdose med cellegift som jeg vil stå på fast for å holde produksjonen av kreftceller nede. Samtidig vil jeg ved å unngå de store cellegiftkurene med sykehusinnleggelse og alt det der, kunne ha et normalt liv og fungere i jobb, som mamma og ellers ha et aktivt liv», sier hun videre.

Rammer rundt 200 pasienter i året

Mange beinmargskreftpasienter i Norge i dag, får behandling med Revmilid. Men Beslutningsforum, som er det organet som bestemmer hvilke medisiner Norge skal kjøpe inn og til hvilke pasientgrupper, har bestemt at medisinen blir for dyr for Bentes pasientgruppen. Avslaget rammer rundt 200 pasienter hvert år.

«Vår oppgave er å arbeide for likebehandling mellom pasientgrupper. Og i dette tilfellet ser vi at firmaet har valgt å sette en pris som er for høy i forhold til den nytten de har klart å dokumentere på det legemiddelet. Hvis vi skulle investert i dette legemiddelet, så ville det gått på bekostning av andre pasienter», sier Audun Hågå, direktør i Statens legemiddelverk til NRK.

LES OGSÅÅsne har MS, og klarer ikke lenger å gå – får ikke ny, lovende medisin, fordi den er for dyr

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.