Nevrovitenskapen har tidligere uttrykt bekymring for at for mye bruk av teknologi kan redusere hjernefunksjonen vår. Nå viser en ny studie at folk faktisk kan få bedre hukommelse ved å bruke smarttelefoner.
Forskerne ved University College i London som står bak studien sier at i stedet for å gjøre oss late eller glemsomme, er de digitale enhetene vi omgir oss med hjelpsomme: De gjør oss en verdifull tjeneste ved at de lagrer viktig informasjon med lav kompleksitet, slik at hjernen vår er frigjort til å huske andre ting.
Ved å bruke telefonen som et “eksternt” minne hjelpes ikke folk bare til å huske hva som er lagret på telefonen, det hjelper også folk til å huske ulagret informasjon.
For å gjennomføre studien utviklet forskerne en minneoppgave som skulle spilles på et digitalt nettbrett eller en datamaskin med berøringsskjerm. Testen ble tatt av 158 personer i alderen 18 til 71 år.
– Vi ønsket å utforske hvordan lagring av informasjon i en digital enhet kan påvirke minneevnen. Og vi fant ut at når folk fikk bruke et eksternt minne, hjalp enheten dem med å huske informasjonen de hadde lagret i den, sier hovedforfatter Dr. Sam Gilbert ifølge Good News Network.
Deltakerne ble vist inntil 12 nummererte sirkler på skjermen, og måtte huske å dra noen av disse til venstre og noen til høyre. Antall sirkler de husket og som de dro til riktig side, bestemte hvilken lønn de ville få ved slutten av eksperimentet.
Den ene siden ble betegnet som «høy verdi» – om de husket denne sirkelen og dro den til denne siden var det verdt 10 ganger så mye penger som å huske og dra en sirkel til den andre siden med «lav verdi».
I halvparten av forsøkene måtte de stole helt og holdent på sin egen husk, mens i den andre halvparten av forsøkene fikk de sette påminnelser på dingsen. Hver av deltagerne gjennomførte spillet 16 ganger.
Resultater som ble publisert i Journal of Experimental Psychology viste at deltakerne hadde en tendens til å bruke de digitale enhetene til å lagre detaljene om sirkler som ga dem høy lønn – og da de gjorde det ble hukommelsen deres forbedret med 18 prosent.
Hukommelsen deres i forhold til sirkler med lav verdi ble også forbedret med 27 prosent – selv hos personer som aldri hadde satt noen påminnelser for sirkler med lav verdi.
Resultatene avdekket også en potensiell kostnad ved bruk av påminnelser: Da de ble tatt bort, husket deltakerne sirklene med lav verdi bedre enn de med høy verdi, og viste at de hadde betrodd sirklene med høy verdi til sine digitale hjelpemidler og deretter glemt dem.
– Dette var neppe overraskende, men vi fant også ut at enheten også forbedret folks minne for ulagret informasjon. Dette var fordi bruken av enheten endret måten folk brukte minnet sitt til å lagre informasjon med høy betydning versus lav betydning, sier Gilbert.
Studien viste at når folk måtte huske selv, brukte de hukommelsen sin til å huske den viktigste informasjonen. Mens når de kunne bruke smarttelefonen for å huske, så lagret de viktig informasjon på telefonen og brukte sin egen husk til mindre viktig informasjon.