Den engelske virusvarianten utgjør nå trolig mellom 50–70 prosent av alle tilfellene i Oslo, og i overkant av 50 prosent i Viken.
Nye analyser fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at den engelske virusmutasjonen nå trolig utgjør flertallet av smittetilfellene i hovedstaden.
– Dette gjør situasjonen spesielt i Oslo utfordrende, og det er viktig med gode, raske og treffsikre tiltak for å få kontroll og få smitten ned. Dette stiller nå store krav til kommunene og deres reaksjonsevne, sier direktør ved Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, i en pressemelding.
72 prosent av alle prøver fra tilfeller påvist med covid-19 i Oslo tidsrommet 20. januar til 23. februar har blitt analysert for å sjekke hvilken virusvariant det dreier seg om.
I denne perioden estimerer vi at andelen av den engelske varianten i Oslo har økt fra 8 prosent til cirka 50 prosent for alle meldte tilfeller.
– Det er tydelig at den engelske varianten nå er den dominerende varianten i Oslo og Viken, og vi estimerer at den utgjør mellom 50–70 prosent av alle tilfellene av koronavirus i Oslo, sier Camilla Stoltenberg.
Hun understreker at det nå er viktig at alle utbrudd håndteres med forsterket TISK, altså utstrakt testing, smittesporing og karantinering.
– Vi har eksempler på at de mer smittsomme virusvariantene kan håndteres med rask og kraftig håndtering av utbrudd. Det kan likevel være noen kommuner som ikke klarer å få den samme kontrollen uten samtidig å ha mer generelle, kraftige tiltak. FHI bistår gjerne i disse vurderingene, sier direktør i FHI Camilla Stoltenberg.
I en kommentar til NRK drar Stoltenberg paralleller til smittesituasjonen i Danmark like over nyttår.
– Det går omtrent like fort som det gjorde i Danmark, sier hun til NRK.
I forrige uke konkluderte danske myndigheter med at virusvarianten nå er den dominerende på landsbasis. Varianten utgjorde 57 prosent av alle registrerte tilfeller i landet i forrige uke.
Den engelske virusmutasjonen dukket opp i Danmark allerede i november 2020, altså betydelig tidligere enn den ble påvist i Norge. Landet innførte strenge restriksjoner og har klart å holde smitten noenlunde under kontroll. Den siste tiden har r-tallet for Danmark gått ned.
Den engelske varianten er ikke bare mer smittsom enn «vanlig» korona. Den gir også større risiko for sykehusinnleggelse, fastslo den danske helseministeren Magnus Heunicke ifølge NRK tidligere denne uken.
Helsedepartementet påpeker at de nasjonale tiltakene som ble innført i starten av januar var kalibrert for de nye og mer smittsomme variantene.
Relatert:
Norge har kjøpt inn den nye coronamedisinen
Slik skal Norge gjenåpnes
Overraskende få takker nei til vaksine
Hvor mye mer smitter den britiske mutasjonen? Nye tall fra Danmark overrasker positivt