Hjem Forskning Snakker du med kjæledyret eller plantene dine? Det kan være tegn på høy intelligens

Snakker du med kjæledyret eller plantene dine? Det kan være tegn på høy intelligens

Antropomorfisme er å tillegge noe som ikke er menneskelig menneskelige egenskaper. Et godt eksempel på dette er at man behandler kjæledyret sitt som noe tilnærmet et menneske, som for eksempel å snakke med det. Som man ville snakke med et annet menneske – bortsett fra at man ikke kan forvente noe svar. Det samme gjelder for øvrig planter, dukker, eller andre ting man får et emosjonelt forhold til.

I mange situasjoner kan dette oppfattes som både barnslig og umodent, men slik er det nødvendigvis ikke, for nå antydes det at folk som gjør dette kan være smartere enn dem som ikke gjør det.

Nicholas Epley, en professor innen adferdsforskning ved universitetet i Chicago, USA, forteller i følge Life at tradisjonelt sett blir antropomorfisme sett på som barnslig og tegn på dumhet, men er man en av dem som kaller kjæledyret sitt ved navn, snakker med dem eller feirer fødselsdagen deres – ja, da kan det faktisk heller være tegn på høy IQ og intelligens, fremfor galskap.

Å snakke med kjæledyr kan være tegn på intelligens. Foto: Pixabay

Bruker hjernen annerledes

Mennesker er som kjent det eneste vesen som kan kommunisere på et høyere plan og gjøre seg forstått ut over mimikk og kroppslige bevegelser. Vi kan snakke sammen og formidle informasjon på måter ingen andre kan, hverken dyr eller planter, og når vi tillegger disse egenskapene til dyr, planter og ting i omgivelsene våre, mener forskerne at det er fordi vi bruker hjernen annerledes.

Motstandere av denne teorien argumenterer ofte med at hverken dyr eller planter forstår hva du ønsker å oppnå med det du sier, og i hvert fall ikke ting og gjenstander. Hvilket ikke overraskende nok er riktig i de tre sistnevnte tilfellene, men alle som har hatt med dyr å gjøre, både ville og tamme, vet at dyr kan oppfatte menneskelig kommunikasjon i større eller mindre grad.

Spesielt hunder og katter er flinke til å lære seg menneskelig mimikk og kommunikasjon, men det finnes langt flere dyrearter som kan dette.

Så neste gang du eller noen du kjenner slår av en prat med kjæledyret er det med andre ord ikke nødvendigvis tegn på at det har begynt å rable for deg eller dem, det er bare et tegn på kreativ bruk av hjernen, som igjen kan være et tegn på forhøyet intelligens.

  1. katten

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com