Hjem Kjendisnytt Snart 100 år gammel familietradisjon brytes når Ingrid Alexandra fyller 18

Snart 100 år gammel familietradisjon brytes når Ingrid Alexandra fyller 18

Siden 1924 har de kongelige fått en bil i gave når de blir myndige. Men den tradisjonen er det nå slutt på.

– Grunnet kongehusets gaveregler vil KNA ikke gi bil til prinsesse Ingrid Alexandra når hun fyller 18 år fredag, opplyser kommunikasjonssjef Thomas A. Groot i den tradisjonsrike organisasjonen Kongelig Norsk Automobilklub (KNA) ifølge VG til NTB.

Det startet med KNAs gave til daværende prins Olavs myndighetsdag i 1924, en åpen toseters Fiat 501. Daværende prins Harald fikk en Peugeot 203 i 1955. Prinsesse Märtha Louise fikk en Peugeot 205 XS og kronprins Haakon fikk en Peugeot 205 XT.

Gaveproblematikken ble først adressert i en kronikk Ulrik Eriksen hadde på trykk i VG.

– At de kongelige forbindes tett med KNA har alltid vært problematisk. Organisasjonen har i alle år vært dypt politisk og søker å fremme bilens interesser i Norge på bekostning av andre trafikanter, sier han i kronikken.

– På hennes bursdag vil prinsessen imidlertid gjøres til livsvarig KNA-medlem på linje med hennes far og bestefar, sier Groot i KNA ifølge VG til nyhetsbyrået NTB.

Slottet gjør det også klart at det uansett ikke ville vært aktuelt å ta imot en slik gave.

– Hans majestet kongen ga på 90-tallet offentlig uttrykk for at det i fremtiden er uaktuelt for kongefamiliens medlemmer å motta bil som gave. Jeg viser også til Det kongelige Hoffs gavepolicy fra 2015. Det er uansett ikke aktuelt å ta imot en slik gave, opplyser Slottet til nyhetsbyrået.

Planene endret av pandemien

Prinsesse Ingrid Alexandra har måttet endre litt på planene for dagen sin, på grunn av pandemien.

– Den planlagte gallamiddagen på Slottet samt regjeringens markering av myndighetsdagen vil bli utsatt på grunn av smittesituasjonen og koronarestriksjonene, opplyste Det norske kongehus i en kort pressemelding allerede før jul.

Ettersom prinsessen er tronarving, er hennes myndighetsdag en merkedag i norsk historie.

Regjeringens opplyste at deres planlagte gave til prinsessen var en festmiddag på Oslos nye bibliotek Deichman Bjørvika torsdag 20. januar. Også den måtte avlyses.

Her var det planlagt musikk og andre kulturinnslag, samt bred deltakelse fra hele landet, særlig av unge mennesker.

Besøkte de tre statsmakter

Men en viss markering blir det: Forsvarssjefen har besluttet at Forsvaret vil hedre prinsessen med salutt fra alle landets saluttstasjoner klokken 12 på bursdagen.

Det vil da salutteres med 21 skudd, slik det er vanlig ved spesielle markeringer i kongehuset.

Torsdag besøkte hun dessuten Stortinget, Høyesterett og Statsministerens kontor i forbindelse med myndighetsdagen.

Dagen startet i Stortinget der prinsessen vil få en orientering om nasjonalforsamlingens arbeid av stortingspresident Masud Gharahkhani.

Nylig ble det kjent at prinsessen har fått sitt eget kontor på Slottet. 

– Med tiden vil hun få flere offisielle oppdrag for Kongehuset, men Prinsessen vil konsentrere seg om utdanningen sin de neste årene, opplyste Kongehuset i en pressemelding.

Da stortingspresidenten ønsket henne velkommen til Stortinget, svarte hun ifølge VG at hun er veldig fornøyd da han spurte om det nye kontoret hennes på Slottet.

Gharahkhani viste deretter Ingrid Alexandra rundt i Stortingssalen. Hun stilte spørsmål underveis. Når prinsesse Ingrid Alexandra en gang blir dronning, får hun blant annet ansvaret for åpningen av Stortinget.

Deretter fortsatte prinsesse Ingrid Alexandra til Høyesterett og fikk en orientering om domstolens virksomhet av høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie.

Her fikk Prinsessen også teste fløyelsstolen som kun er beregnet for kongelige, og som har tradisjon tilbake til 1700-tallet.

– Veldig behagelig, sa prinsessen ifølge VG, hvorpå Øie muntert responderte:

– Jeg vet ikke, for jeg har aldri sittet i den.

Avslutningsvis besøkte prinsessen statsminister Jonas Gahr Støre og representanter fra regjeringen ved Statsministerens kontor. Her fikk hun en orientering om arbeidet i regjeringen og departementene.

Det ble også lunsj under besøket på Statsministerens kontor.

– Vi gikk over tiden, sa Støre ifølge VG til frosne pressefotografer etter at han hadde ledsaget prinsessen ut og inn i ventende bil.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com