Hjem Dyr Snill eller slem hund? Studie med overraskende funn

Snill eller slem hund? Studie med overraskende funn

Mange velger hunder ut fra gemytt. Nå viser en studie at rasen er en dårlig pekepinn for å kunne si noe om hundens forventede atferd.

En studie som har sett på mer enn 2.000 hunder og hentet inn mer enn 200.000 svar fra hundenes eiere har avslørt at en hunderase alene er en dårlig indikator for atferd. Dette skriver nettsiden Phys.org.

Hovedfunnene i studien strider klart mot den populære oppfatningen om at rasen spiller en rolle i hvor aggressiv, lydig eller kjærlig en hund kan være. Og slike stereotypier koblet til rase og gemytt kan føre til rasespesifikk lovgivning, forsikringsbegrensninger og forbud mot noen hunderaser.

– Til tross for disse utbredte antakelsene, er det en sterk mangel på genetisk forskning som illustrerer en sammenheng mellom rase og atferd, skriver studiens forfattere ifølge nettstedet.

Forskerne har tatt for seg et stort datamateriale og forsøkt å finne genvariasjoner som kan forbindes med spesifikt gemytt. De satt igjen med 11 genkombinasjoner de mener er sterkt knyttet til oppførsel, men kunne ikke konkludere med at noen av disse genkombinasjonene var rasespesifikke.

Tusenvis av år med evolusjon

Ifølge forskerne forklarer rase bare ni prosent av variasjonen innen oppførsel blant hundene. Derimot viste alder og kjønn seg å være langt viktigere indikatorer for å få en pekepinn om hundens oppførsel.

valper
Image by jagdprinzessin from Pixabay

– De fleste atferdstypene som vi tenker på som kjennetegn ved spesifikke moderne hunderaser har mest sannsynlig kommet fra tusenvis av år med evolusjon fra ulv til villhund til tamhund, og til slutt til moderne raser, sier en av forskerne på studien, Elinor Karlsson.

Hun legger til at disse arvelige egenskapene stammer fra tusenvis av år før konseptet vårt om moderne hunderaser ble til.

Slik får du en lydig hund

Å ha en lydig hund med god atferd er viktig både for hundens trivsel og for et harmonisk samspill mellom hund og eier. Her er mine beste tips for å oppnå dette:

 1. Tidlig sosialisering: Begynn sosialiseringen av hunden så tidlig som mulig. Eksponer valpen for forskjellige mennesker, miljøer, andre hunder og lyder. Dette vil bidra til å bygge en trygg og godt justert hund.
 2. Konsistent trening: Vær konsekvent i treningen. Bruk de samme kommandoene og forsterkningene hver gang for å lære hunden hva som er forventet atferd. Inkonsistens kan forvirre hunden og forsinke læringsprosessen.
 3. Positiv forsterkning: Belønn ønsket atferd med godbiter, ros, eller lek. Positiv forsterkning gjør treningen morsommere og mer effektiv, da det oppmuntrer hunden til å gjenta atferden.
 4. Sett klare grenser: Lær hunden hva som er akseptabelt og hva som ikke er det fra starten av. Dette innebærer å være fast, men rettferdig, og unngå å blande meldinger som kan forvirre hunden.
 5. Tålmodighet og vedvarende trening: God trening tar tid. Vær tålmodig og konsekvent, og husk at repetisjon er nøkkelen til suksess. Ikke forvent perfekt atferd med en gang, og vær klar til å bruke tid på å trene og re-trene om nødvendig.
 6. Treningsøkter: Hold treningsøktene korte og fokuserte. Hunder, spesielt valper, har begrenset oppmerksomhetsspann. Korte, positive økter vil holde dem engasjerte og ivrige etter å lære.
 7. Tren basisferdigheter: Grunnleggende lydighetsferdigheter som sitt, dekk, bli, og kom, er essensielle. Disse grunnleggende kommandoene er byggesteiner for god atferd og kan hjelpe i mange situasjoner.
 8. Håndteringsøvelser: Gjør hunden vant til å bli håndtert. Øv på å berøre poter, ører, og hale. Dette vil gjøre veterinærbesøk og pelsstell lettere.
 9. Unngå straff: Unngå fysisk straff og roping, da dette kan føre til frykt og aggresjon. Fokuser i stedet på å omdirigere uønsket atferd til mer passende handlinger.
 10. Fysisk og mental stimulering: En utmattet hund er en lydig hund. Sørg for tilstrekkelig fysisk aktivitet og mental stimulering hver dag. Dette kan inkludere turer, løp, lek, treningsøkter, og hjernetrim.

Ved å følge disse rådene kan du bygge et sterkt bånd med hunden din og oppnå en lydig og veloppdragen firbent venn, uansett rase.

 1. hund
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com