Hjem Helse Snorking kan være tegn på livstruende helsetilstand

Snorking kan være tegn på livstruende helsetilstand

Alle kan oppleve å snorke fra tid til annen, og for mange er det helt ufarlig. Men snorking kan det også være et tegn på en «stille morder».

Snorking kan indikerer høyere risiko for slag og hjerteinfarkt, ettersom søvnapné kan føre til høyt blodtrykk, diabetes type 2 og hjertesykdom. Som følge av at personer med søvnapné gjerne også er trøtt om dagen på grunn av dårlig søvnkvalitet, har personer med dette problemet ifølge The Mirror også større sjanse for å komme i en alvorlig ulykke

Søvnapné er når pusten din stopper og starter mens du sover. Den vanligste typen kalles obstruktiv søvnapné (OSA). Det bør behandles så snart som mulig – fordi tilstanden kan gi dødelige konsekvenser.

Foruten flere alvorlige sykdommer, kan søvnapné også resultere i konsentrasjonsvansker på jobb eller skole, humørsvingninger og depresjon.

Tilstanden oppstår når luftveiene blir for trange mens man sover. Dermed blir man forhindret i å puste ordentlig. Det er et bredt spekter av årsaker som ligger bak søvnapné, men ofte er sykdommen relatert til fedme, det å ha en kraftig nakke eller rett og slett det at man blir eldre.

Dersom andre i familien har denne tilstanden har man høyere risiko for å utvikle søvnapné. Røyking, inntak av alkohol, store mandler og KOLS er andre faktorer som bidrar. Dessuten forekommer søvnapné oftere om man sover på ryggen.

Symptomer på søvnapné oppstår hovedsakelig mens du sover. De inkluderer blant annet at pusten stopper og starter. Det kommer gispende eller snøftende lyder fra den som sover, og noen ganger kan det høres ut som personer med søvnapné kveles. Siden det forhindrer pusten vil søvnapné gjerne føre til at folk våkner mye, og når en person med søvnapné sover, er det høy snorking.

I løpet av dagen kan personer som er rammet også føler seg veldig sliten, oppleve konsentrasjonsvansker, har humørsvingninger eller våkne med hodepine.

LES OGSÅ:

  1. kols

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com