fredag, oktober 23, 2020

Soleklar seier for Joe Biden i Hawaii

Mest lest nå

Enda et primærvalg og enda en seier for den tidligere visepresidenten Joe Biden, denne gangen i delstaten Hawaii.

Biden fikk 63,2% av stemmene i Hawaii, mens senatoren Bernie Sanders fikk 36,8% av stemmene, melder CNN.

Sanders er den eneste andre kandidaten som fikk delegater, men sosialdemokraten har allerede trukket seg fra valget. Biden er dermed demokratenes presumptive kandidatet for presidentnominasjonen.


Biden, som var visepresident under Obama-administrasjonen, trenger omtrent 440 flere delegater for å sikre nominasjonen.

Valget skulle egentlig holdes 4. april, men ble kansellert på bakgrunn av Koronaviruset. Det demokratiske partiet holdt heller valget på en senere periode, og modifiserte valgmåten slik at velgere kunne sende inn stemmen sin gjennom posten.

Er dette mannen som skal forsøke å felle Donald Trump? Foto: Gage Skidmore/Flickr

Stemmesedler ble utsendt til alle de registrerte demokratene i Hawaii. Disse ble dermed utfylt av velgerne, og sendt tilbake innen 22. mai. Flere enn 79,000 stemmesedler ble utsendt, og omtrent 35,000 ble returnert til partiet, sa partiet i en pressemelding.

Biden vant også primærvalget i Oregan tidligere denne uken. Dette valget ble også utført ved ‘vote-by-mail.’ Delstaten har brukt denne metoden i mer enn 20 år, så alt gikk som planlagt.

Primærvalgene ble utsatt

Koronakrisen har helt klart satt hindere i hvordan ting gjøres. Som vi har merket hjemme, må man følge reglene om sosial distansering og lignende. Å utføre valg i en sånn setting er dermed svært vanskelig. Primærvalgene ble derfor utsatt i en rekke delstater, deriblant New York, New Jersey, Louisiana, Connecticut, Pennsylvania og South Dakota.

I New York ble valget til og med avlyst, men dette ble tatt tall retten, der en føderal dommer beordret partiet å holde valget som planlagt. Likevel anser mange demokrater det som unødvendig å holde disse valgene, da det i realiteten kun er én kandidat igjen etter Bernie Sanders droppet ut i april.

De fleste delstatene skal forsøke å holde valgene i juni og juli, og samtlige vurderer å utføre det ved vote-by-mail. Denne formen for stemmegivning er det ulike personer som kritiserer, deriblant president Donald Trump.

Trump og andre republikanere hevder at denne formen for stemmegivning kan resultere i valgfusk og bør dermed være ulovlig, som man kan se i tweeten han skrev for fire dager siden.

Denne stemmepraksisen har blitt utført i mange delstater tidligere, og har aldri skapt store problemer i etterkant. Tvert imot – det er kun blitt rapportert om 6-7 tilfeller av valgfusk i løpet av de siste 20 årene. Her snakker vi om cirka 250 millioner stemmer totalt avgitt via posten.

Ved primærvalget i Kansas var valgoppslutningen tre ganger større enn ved primærvalget i 2016, og de brukte denne metoden.

Det er ingen hemmelighet at det er flere demokrater enn republikanere i USA, og historisk sett er det republikanerne som har utført valgfusk og såkalt ‘gerrymandering.’ Kanskje det er dette republikanerne frykter ved at stemmegivning foregår gjennom posten?

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter