in

– Som tidligere kabinansatt i SAS, så klarer jeg faktisk ikke dy meg lenger

Foto: Facebook

Som tidligere kabinansatt i SAS, så klarer jeg faktisk ikke dy meg lenger. Jeg begynner å bli oppriktig lei av alle disse tårevåte historiene om at «SAS-streiken har ødelagt min etterlengtede ferie etter to år med pandemi», «jeg rekker ikke bryllupet til min kjære søster pga av SAS-streiken» eller «stakkars oss vi må ta en Norgesferie i år IGJEN pga. SAS-streiken».


For ordens skyld, essensen i hele pilotstreiken handler ikke om å ødelegge din ferie. Det handler om noe så enkelt som at SAS-ledelsen rett og slett har lurt (mulig strategisk gjennomtenkt) pilotene til å tro at da de ble oppsagt for to år siden, ble garantert å bli gjenansatt når trafikken tok seg opp igjen med de samme betingelser. Istedenfor valgte SAS-ledelsen å tilby pilotene gjenansettelse i to nye datterselskaper som SAS-ledelsen i mellomtiden hadde opprettet med dårligere lønn- og arbeidsvilkår og som ikke er bundet av de samme tariffavtalene som de hadde da de ble oppsagt.For å visualisere dette til folk som klager: tenk dersom du ble permittert, og ble lovet å få tilbake jobben din med de samme lønn- og arbeidsvilkår, men heller ble ansatt i et datterselskap med 30% redusert lønn og 1/3 mer arbeid. Og når det er sagt – kabinansatte inkludert pilotene er pålagt å jobbe opptil 60 timer pr. uke – totalt på en måned 190 arbeidstimer. Vi «vanlige» arbeidstakere på bakken jobber normalt 37,5 t. pr. uke med totalt 150 arbeidstimer pr. måned. Og for mange av oss var faktisk dette også en realitet for et par år siden – at vi ble permitterte, men de aller fleste fikk også tilbake jobbene sine med de samme lønn- og arbeidsvilkår som da vi ble permittert – som vi selvfølgelig også tar forgitt når vi blir lovet noe. Det er da helt vanlig sunn fornuft, er det ikke?


Kan bare ane meg
hvordan dette hadde sett ut i media dersom flere hadde blitt behandlet på denne måten. Tror jaggu meg det er flere som hadde gått til streik da, inkludert meg selv som egentlig er helt imot streik som virkemiddel.

Foto: Facebook


Og til valgt tidspunkt. Selvfølgelig er tidspunktet strategisk gjennomtenkt og valgt. Noe annet ville jo bare vært dumt. Er ikke det meningen at det skal ramme mest mulig når man streiker? Akkurat som SAS-ledelsen startet prosessen med å søke om konkursbeskyttelse allerede i mai. Her er det noen som må ta seg en bolle – og det er hvert fall ikke SAS-pilotene, som er ansvarlig for noe av det aller aller helligste og viktigste i yrket – å passe på din sikkerhet når du er ute og flyr til din etterlengtede ferie.
Jeg er fortsatt veldig stolt av å ha vært en del av SAS-familien, men jeg vet også at jeg hadde blitt oppriktig rasende om noen hadde behandlet meg på den måten SAS-ledelsen behandler sine ansatte på nå. Det strider helt i mot de grunnleggende og universelle prinsipper og arbeidsrettigheter vi har i Skandinavia.


Tommel opp og heia SAS-pilotene og resten av den fantastiske SAS-gjengen som gjør alt de kan for at nettopp du skal få den aller beste fly- og kundeopplevelsen.


God sommer og nyt den hvor hen du befinner deg, og hver glad du ikke blir rundlurt av din arbeidsgiver!

Innlegget er skrevet og publisert på Facebook av Minnie Kverneland. Over 10.000 har reagert på innlegget og svært mange takker henne for å nyansere og forklare streiken i SAS. Del gjerne innlegget om du synes det var bra.

Den 4. juli gikk 900 SAS-piloter ut i streik etter månedsvis med forhandling om ny tariffavtale. Her er en oppsummering av bakgrunnen for streiken:

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Ekspertene håper SAS er på vingene igjen i løpet av uken

Denne parasittvepsen er nå funnet i Norge – forsker tror det kan være en god nyhet