Hjem Nyttig Sommerdekk – slik bytter du hjul selv

Sommerdekk – slik bytter du hjul selv

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

For mange er påsken tid for å bytte fra vinterhjul til sommerhjul. Her er NAFs råd til hvordan du best legger om hjulene på bilen din selv.

– Det er ikke vanskelig å bytte fra vinter- til sommerhjul på bilen, men du må ta visse forhåndsregler. Skulle for eksempel bilen ramle av jekken, kan konsekvensene bli store, sier rådgiver i NAF, Jan Harry Svendsen.

Kryp ikke under bilen

NAF anbefaler at man parkerer bilen på et jevnt og fast underlag, at man setter den i gir, eller i Park om man har automatgir, og trekker håndbrekket før man jekker bilen opp.

– Kryp aldri under bilen når den er jekket opp. Det er livsfarlig om bilen skulle dette ned fra jekken, noe som kan skje. Det samme gjelder om man stikker hodet inn i hjulbuen, advarer NAF.

Les også: Dersom du blir tatt for denne vanlige feilen i trafikken kan du regne med å få en klekkelig bot
Les også: Kvinner er mest hissige bak rattet

Før man jekker bilen opp kan det også lønne seg å løsne hjulboltene.

– Før man bytter hjul må man selvsagt sjekke at sommerdekkene fra i fjor ikke har skader og at de har nok mønsterdybde. NAF anbefaler minst 3 millimeter mønsterdybde på sommerdekk. Sjekk også vinterdekkene, og gi hjulene en god vask før du lagrer dem liggende eller hengende fra felg, mørkt og kjølig, sier Svendsen.

Husk å etterstramme

Våren er høysesong for hjul som løsner mens man kjører. Ofte skyldes det at man ikke har strammet hjulboltene riktig og at man har glemt å etterstramme.

– Det er viktig å stramme hjulboltene med riktig moment. Til det kan man enten bruke en momentstav eller en momentnøkkel. I tillegg må man etterstramme boltene etter noen mil for å være sikker på at de sitter slik de skal. Da skal de igjen trekkes til med korrekt moment – og det finner man i bilens instruksjonsbok, sier Svendsen.

Les også: Der to felt blir til ett fletter mange feil – unngå å skape kø ved å følge disse reglene
Les også: Lastebilsjåføren stoppet midt i veien og sperret trafikken. Han hylles som en ekte hverdagshelt!

Her finner man også hvor bilens jekkfester er plassert.

– Man kan ødelegge bilen ganske kraftig om man jekker den opp uten å bruke jekkfestene. Jekkfestene er punkter som er forsterket slik at de skal tåle belastingen fra jekken når bilen jekkes opp. På elbiler kan til og med batteriet skades dersom man gjør dette feil, og da snakker vi om skader som blir svært kostbare og som kan føre til at man må bytte hele batteriet, sier Svendsen.

– Det siste man gjør er å sjekke lufttrykket, og det bør også sjekkes jevnlig. Vi anbefaler at man tar en sjekk hver tredje uke. Kjører man rundt med feil dekktrykk kan man ødelegge dekkene og du får dårligere kjøreegenskaper.

I tillegg øker forbruket noe som betyr hyppigere ladestopp om du kjører elbil og høyere drivstoffregning om du kjører bensin- eller dieselbil, avslutter Svendsen.

Sjekkliste: Slik bytter du hjul

  • Stå på et jevnt og hardt underlag.
  • Sett bilen i gir og dra til håndbrekket. Har du automatgir setter du girvelgeren til P (Park).
  • Du kan med fordel løsne hjulboltene før du jekker opp bilen.
  • Bruk bilens jekkfester. Hvor de er står i instruksjonboken.
  • Trekk til hjulboltene med korrekt moment. Du finner det i instruksjonsboken. Husk å etterstramme etter noen mil.
  • Vask vinterdekkene og felgene før de setter de bort. Dekk lagres best liggende, eller hengende fra felg, et sted der det er mørkt og kjølig.
  • Sjekk dekktrykket. For å være sikker på at du har korrekt dekktrykk bør de sjekkes hver tredje uke. Hva dekktrykket skal være finner du i instruksjonboken.
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com