tirsdag, april 7, 2020

Sønnen deres døde av en overdose. Nå rører foreldrenes ord hele landet: – Vi må tørre å snakke om det

Mest lest nå

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Jens Lunde Tusvik fra Porsgrunn døde på gutterommet sitt for to uker siden, bare 21 år gammel. Nå ønsker foreldrene å fortelle sønnens historie, i håp om at det kan hjelpe andre.

«Vi ser at bruken av rusmidler er blitt mer og mer normalisert blant unge mennesker. Vi har et inderlig ønske om at åpenhet vil hjelpe andre til å se hvor skummelt dette kan være. Jens levde et helt normalt liv som student. Han har fullført videregående og var omgitt av stor familie og mange venner. Det er viktig å få fram at dette kan skje med alle, uavhengig av bakgrunn», sier mamma Gyril Lunde Tusvik til Varden.

«Det er tabubelagt for noen, men vi har tro på at vi må tørre å snakke om det og å være åpne. Ellers får vi ikke endret noe til det bedre. Midt i sorgen er det litt godt å føle at man kanskje kan hjelpe andre i liknende situasjoner», sier hun videre.

Foto: Privat

Systemet fungerte ikke

Jens far, Stein Thomas Tusvik forteller at de har følt seg maktesløse når de har forsøkt å hjelpe sønnen.

«Vi har følt oss alene og desperate i de vanskeligste periodene. Systemet fungerer ikke godt nok. Jens ville ha hjelp og skulle til sin første time hos ruskonsulent fredagen etter at han døde. Han hadde ventet på den timen en god stund fra han ba om hjelp. Dette burde fungert mer som kriseteamet, som kommer nærmest umiddelbart når man har behov for de», sier han.

Foto: Privat

Holdt en gripende minnetale

Jens foreldre holdt en gripende minnetale i sønnens begravelse, der de fortalte litt om bakgrunnen til Jens rusmisbruk.

«Livet med deg har vært en berg- og dalbane, og det har vært utfordrende å være gode foreldre og søsken. Du slet med en indre uro som gjorde at du handlet mye på impuls. Du følte deg utenfor og annerledes, og sa til oss at selv om du var sammen med mange mennesker kunne du kjenne deg ensom. Alle disse følelsene gjorde at du etter hvert startet med rus», sa de og la til:

«Sånn vi har forstått det, skulle du denne gangen prøve ut noe nytt. Dette tålte du ikke.»

Foto: Privat

Ber folk tenke seg om

Foreldrene avsluttet minnetalen med å be ungdom tenke seg om før de prøver rus.

«Vi har et inderlig stort ønske her i dag. Vær så snill! Ikke velg den løsningen!», sa de.

«Kan dette tragiske som har skjedd føre til at minst et menneske nå bestemmer seg for å holde seg unna rus og dette miljøet, så kan det komme noe godt ut av at vi har mista det kjæreste vi har. Dette er en sykdom, og det kan skje i alle familier. Vi må tørre å snakke om det. Og vi må stå sammen mot alt dette vonde, og aldri gi opp», avsluttet de.

LES OGSÅ: 16-åring tok overdose av mdma – knust pappa kommer med en bønn til alle foreldre

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Siste nyheter

Hollies nyfødte datter ser alltid sint ut. Får hele verden til å smile

Det ble en dramatisk slutt på Hollies svangerskap, og en dramatisk fødsel. Kanskje er det derfor lille Winter alltid ser så sint ut? Amerikanske Hollie...

Mette-Marits påskehilsen fra toppen

Det blir en annerledes påske for mange av oss. Det gjelder også kongefamilien. Mens kongeparet tilbringer påsken på Kongsseteren, holder også kronprinsparet seg i...