in

Sønnen til Samuels bestefar tok sitt eget liv: – Jeg har levd med skyldfølelse hele livet

samuel og bestefar

Samuel Massie og bestefaren Arne Ulvolden (84) har reist jorden rundt i programmet «Samuel og bestefar». Men Arne har båret på en vond hemmelighet store deler av livet.

«Jeg anklager meg selv», sier Arne til TV 2.

Arnes sønn, Geir, tok sitt eget liv i 1986, bare 24 år gammel. Arne bodde da i Spania.


«Datteren min ringte. Det var helt forferdelig. «Det er min skyld, det er min skyld, det er min skyld», sa jeg repetitivt mens vi begge strigråt, forteller han», og fortsetter:

«Jeg skulle fulgt ham opp fra dagen han ble født. Han var jo den fineste gutten i hele verden. Jeg skulle gitt ham selvtillit. Jeg skulle holdt på kjærlighet og fasthet. Men det gikk den gærne veien».

La skylden på alle andre

Arne forteller videre at han har lagt skylden for det som skjedde på andre.

«Jeg har alltid lagt skylden på alt og alle, når det egentlig var jeg som var skyld i alle feilvalg», sier han.

Arne forteller at Geirs problemer begynte allerede i første klasse. Sønnen tok en modenhetstest før skolestart. Den viste at han ikke var klar for skolen. Dermed måtte Geir vente ett år før han ble førsteklassing, og han fikk ikke begynne sammen med vennene sine.

«Han falt utenfor i skolesystemet. Og jeg var så dum, at … Jeg har gjort veldig mye dumt», sier Arne.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Samuel Massie (@samuelmassie)

Ble tvangsinnlagt

Geir slet da han endelig fikk begynne på skolen. Han ble sett på som en «skoletaper». Arne forteller at alt han selv var opptatt av, var hva alle andre ville tenke og si.

Da Geir var 12 år, ble Arne og kona ble skilt. Kona flyttet til Bergen med datteren Anne Marie. Arne ble igjen i Ålesund med Geir. De neste årene var Geir inn og ut av ulike psykiatriske sykehus og institusjoner. Til slutt ble Arne og ekskona bedt om å signere for tvangsinnleggelse.

LES OGSÅ– Jeg må innrømme at jeg skriver dette med tårer i øynene, og svelger en klump i halsen

«Da jeg signerte, sto Geir bak meg og sa noe som jeg aldri kommer til å glemme. De ordene sitter fast i hodet mitt: «Du far, dette skulle du aldri gjort.»

Fikk ikke besøke faren

Arne fikk ikke lov til å ha besøk av sønnen. Da reiste han til Spania

«Jeg tenkte at det ikke var noen vits å sitte hjemme alene når Geir ikke fikk lov til å besøke meg. Jeg hadde hjerteproblemer og var blitt uføretrygdet. Jeg reiste til Spania med dårlig samvittighet», sier han. Så kom beskjeden om at Geir hadde tatt sitt eget liv.

Kjemper for mer åpenhet

Nå kjemper Arne for mer åpenhet rundt selvmord og psykisk sykdom.

«Få det opp i dage. Det har datteren min og jeg snakket mye om. Vi skal ikke være redde for å fortelle om feil og problemer man har. Først da får man satt søkelyset på det viktige, og det er å forebygge. Man må akseptere ulikheter, rose og bygge opp selvtillit», sier han.

LES OGSÅ: Samuel Massie: Jeg mener det er helsikkes feil hvordan vi i samfunnet ser på eldre mennesker

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Sykepleieren holder det livløse barnet i armene. Alle burde lese hvorfor hun gjør det!

Psykolog: – Søsken som krangler blir smartere