Hjem Meninger Sosiale media – baksiden av medaljen

Sosiale media – baksiden av medaljen

Sosiale media som Facebook, Twitter og Instagram benyttes av stadig flere mennesker. Er det utelukkende positivt?

Facebook ble introdusert i 2006. Historien er godt kjent for de fleste. Mark Zuckerbeg, en student ved Harvard universitetet lagde sammen med noen medstudenter et internt nettverk som skulle gjøre det lettere for studentene å holde kontakt med hverandre. Facebook ble til. Og det spredte seg, som ild i tørt gress.  Dette var starten på en enorm tilknytning til sosiale medier for veldig mange mennesker.

I desember 2013 hadde Facebook 1,23 billioner aktive brukere hver måned. Av disse 1,23 billionene er 48% av dem pålogget Facebook hver eneste dag.

I de senere årene har også Twitter, Instagram, Snapchat og andre lignende tjenester eksplodert. Mange av oss benytter seg av flere. Man deler bilder og skriver om hva som har skjedd i livene våre. Konkurransen om å få flest «likes» er knallhard.

 For et perfekt liv!

Vi vil gjerne komme med noen hjertesukk i forhold til bruken av sosiale media. Hvorfor i alle dager er det blitt slik at folk har et behov for å dele hver minste ting de gjør på fritiden, sammen med venner, med familie, med barna sine – til hele verden?

Du har nok sett dem selv. Disse statusene på Facebook. Statuser som forteller i detalj hva personen på andre siden av skjermen har klart å utrette denne dagen. Ja, ikke bare hva dem selv har utrettet. Veldig ofte også en detaljert beskrevet historikk om hva de forskjellige barna har benyttet dagen til.

«I dag sto jeg opp klokken 07.13.»

«Jeg nyter de herlige hjemmelagde lavkarbo-rundstykkene jeg lagde 8 brett av før jeg la med i går» #Supersunn#Leverlivet#lavkarbo

«Endelig hjemme fra jobb igjen. Fikk gjort MYE på jobb i dag.»

«Ungene er hjemme fra skolen. Nå skal Per gjøre lekser, som han er sååå flink med, før han skal på fotballtrening. Han er toppscorer på laget. Kari strikket noen helt fantastiske votter på skolen i dag. Stolt!» /vedlagt bilde av votter

«Ferdig på trening.  Utrolig hard time i dag! Herlig!»

Og slik fortsetter det. En evig oppdatering av dagens suksessfulle gjøremål. Hvorfor er det blitt slik? Er det jaget etter hele tiden å fremstå som mer vellykket enn naboen? Mer vellykket enn vennene? Hva skjedde med den gode gamle dagboken hvor man skrev slike ting når man var liten? Den hadde ofte hengelås på.

Det hadde vært interessant å lagt ut en status hvor man beskrev tidenes kjipeste dag. Man ser ikke mange av dem. Vi sier ikke at det er noe galt i at folk beskriver gøye, spennende ting som skjer i livene deres. Men litt edruelighet er det vell mulig å ha? Er det viktig for omverden å vite at fru Olsen nå har et renvasket gulv? Det er mulig dette er snevert å henge seg opp i, men en oppfordring synes vi uansett er på sin plass. Tenk litt over hva du legger ut på sosiale media om barna dine. Hvorfor skal alle måtte vite at guttungen har en legetime klokken 9? At jenten din ikke kom seg på skolen i dag? At den eldste sliter med migrene? Holder det ikke å skrive det i meldeboken? Dersom man tenker tilbake på barndommen, hadde man gjerne ikke synes at det var så kult at foreldrene hang innholdet i meldeboken din opp på oppslagstavlen ved skolen!

Mobbing via sosiale media

Avsnittet vi har skrevet ovenfor om det perfekte liv som fremstilles gjennom sosiale media, vil i mange tilfeller være vanskeligere å forholde seg til for ungdom enn for voksne. Mange måler sin popularitet i antall venner og «likes» man får på de forskjellige sosiale mediene. Universitetet i Stavanger har i en artikkel lagt fram at to av tre barn har opplevd mobbing via nettet eller mobil.

Tove Flack ved Senter for atferdsforskning sier at:

For mange mobbeofre er digital mobbing bare en av flere måter de blir plaget på. Det kan bety at de aldri har noe fristed. På skolen blir de kanskje utestengt eller baksnakket, og når de kommer hjem mottar de krenkelser på mobil og nett. Tilgangen til sosiale medier de senere år har dessverre gitt oss mennesker enda noen nye mobbeverktøy.

 

Universitet i Stavanger slår fast at en vanlig form for mobbing på sosiale media er å lage hatgrupper hvor man samler seg som å hate en spesiell person. En annen form er at alle i en vennegjeng sletter samme person fra sin venneliste på Facebook.

NRK skriver at så mange som 65.000 mobbes på nett hver dag. Det er utrolig mye. Tenk på det. 65.000!

Det er ikke lett for voksne å fange opp dette. Men foreldre bør kunne sette som et krav ovenfor sine barn at de skal kunne ha tilgang til å følge med på hva barnet driver med på nettet.

Sosiale media som fag?

Slik som kulturen er blitt med sosiale medier så mener vi at det har skapt et enormt ønske om å få bekreftelse. Dette gjelder ikke bare for barn og unge, men også for voksne. Det er klart at de som får mange «likes» og respons på det de publiserer på nettet, da gjerne bilder av seg selv, får en god selvfølelse av dette. På samme måte som at de som ikke oppnår denne responsen vil få en dårlig selvfølelse.

Det burde etterhvert blitt printet på lærerplanen at barn og unge skal lære om bruken av sosiale medier. Noen skoler driver nok med dette allerede. Barn og unge (voksne også for den saks skyld!) kan ofte være ukritisk til hva de sier. Tidligere var det slik at det dumme man sa gjerne bare ble hørt og plukket opp av de i skolegården. Når man publiserer noe som oppfattes som teit eller dumt på nettet, har plutselig hele verden «hørt» det.

Våre tips til bruk av sosial media

– Det sies at når man prater, bør man ofte tenke seg om før man snakker, gjør det samme på nettet! Tenk 2 ganger over hva du har skrevet før du klikker på publiser.

– Mange er svært ukritisk til hvilke bilder de legger ut av seg selv. Har du åpen profil på Facebook? I så fall kan hvem som helst se alt du ligger ut. Dersom du velger å publisere profilbilder som gjennomgående viser deg med en øl eller drink i hånden, kan du være 100% sikker på at en fremtidig arbeidsgiver vil se dette. Kanskje det var derfor du aldri ble kalt inn til intervjuet?

– Tenk over hva du publiserer om barna dine. De blir vell sjelden involvert og får si sin mening om det du publiserer til verden på deres vegne?

– Det du publiserer på nettet, blir på nettet!

– Dersom barna dine bruker sosiale media. Følg med dem. For det du vet kan barnet ditt bli mobbet eller mobbe på nettet uten at du noen gang vil få vite det!

– Er det nødvendig å publisere at du er gravid på et veldig tidlig tidspunkt på Facebook? Dersom det skulle skje komplikasjoner underveis, hadde det kanskje vært greit å slippe spørsmål om dette fra «alle»?

– Nakenbilder av babyen din? Tenk 2 ganger før du publiserer!!

– Bruk god folkeskikk på nettet, og lær barna dine det samme.

Har du noen ting du reagerer på ved folks bruk av sosiale media? Bruk gjerne kommentarfeltet og del dine tanker med oss!

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com