Den mye omdiskuterte russetiden er like om hjørnet. Nå advarer sosialminister Anniken Hauglie foreldre om å la 15-16 åringer være hjemme.

Det er ikke måte på hvilke handlinger ungdom utfordres til å utføre gjennom russetiden for å få diverse knuter i lua. For mange kan russetiden bli et minne om noe vondt.

I dag skriver Akersposten om russeknutene som blant annet handler om å ha sex med syv ulike personer på syv dager, belønninger for å ha sex med medlemmer av russestyret og knute i lua for å gjennomføre en trekant.

Utnytter 15-16 åringer

Avsnittsleder ved Majorstuen politistasjon, Johan Benitez , forteller ifølge Akersposten at politiet også finner jenter ned i 15-16 år på russebussene.

«Vi finner unge jenter på russebussene, en del av dem 15–16 år. De vet ikke hvor de er, de har ikke penger til å komme seg hjem, og nesten ikke klær. Jentene skjenkes, og før de settes av i veikanten, har de sugd noen av gutta, hatt sex, blitt utnyttet. Stup fulle. Dette er ikke ok», sier han.

Johan Benitez ber foreldre om å passe på tenåringene sine gjennom russetiden. Foto: Politiet

Sosialministeren: Tenk dere om!

Også sosialminister Anniken Hauglie ber både foreldre og russ om å tenke seg om. I et innlegg på Facebook skriver hun:

«Det er mye som vil virke gøy og smart de neste ukene, men som vil gi anger i bøtter og spann i etterkant. Garantert! Det er bare å se på russeknutene. Noen vil oppleve overgrep og voldtekt. Andre blir voldtektsmenn. Så kjære Russ; ha det gøy, men ta vare på hverandre, tenk dere om to ganger og vær en kjernekar. Og la 15-16 åringene være igjen hjemme.»

De verste russeknutene

Det finnes mange russeknuter, mange av dem uskyldige. Men svært mange av dem inneholder også utfordringer knyttet til sex og alkohol. Russeknutene varierer fra de forskjellige fylkene i Norge. Vi har sett på noen av fylkene og oppsummerer her de mest usømmelige.

LES OGSÅ
Hjelpepleieren gikk lei av å bli kalt "rumpetørker". Nå svarer hun tilbake

Det skal sies at alle knutene som omhandler sex, presiseres med ordene «frivillig», «sikker» eller «beskyttet».

  • Ha beskyttet sex med samtykke i noen andres russebil/buss
  • Ha sikker sex med en russepresident. (Champagnekork)
  • Ha sikker sex med hovedstyrepresidenten. (Skjermen dyppet i gull)
  • Ha sex med to personer med samme fornavn på en kveld
  • Ha frivillig beskyttet sex med 5 forskjellige personer i løpet av russetiden (Remapose)
  • Ha sikker sex med syv ulike personer på syv dager (Bilde av Barney Stinson fra TV-serien «How I Met Your Mother» i russelua)

Russepresident Oscar Husebye forteller til TV 2 at det ikke er slik at alle skal ta alle mulige knuter, men at det er laget et mangfold av knuter slik at alle kan gjennomføre noen.

«Det betyr ikke at alle skal ta alle knutene, men at man har et mangfold av knuter der noen er vågale, noen er hyggelige, noen er smarte og andre er humoristiske», sier han til TV 2.

Hva mener du om russefeiringen? Har den gått for langt? Bruk kommentarfeltet vårt på Facebook!