in ,

Søskenkrangel gjør barnet klokere

Ligger barna dine i evig krig mot hverandre? Da kan du i det minste trøste deg med at de lærer mye om å forstå andre, takle følelser og tale egen sak. 

Dersom du fortviler over at barna dine til stadighet driver med søskenkrangling kan du ifølge nettstedet Alt.dk i det minste glede deg over tre ting. 

For det første er perioder med søskenkrangel helt normalt. 


For det andre er det helt forståelig at du som forelder synes det er helt forferdelig. 

– Som mennesker liker vi det best når det er harmoni i omgivelsene og i familien. Derfor synes mange foreldre at konstante konflikter mellom søsken er utrolig frustrerende, og opplever det som en kilde til maktesløshet. Det er forståelig, men et familieliv uten konflikter er et helt urealistisk ideal, sier psykolog Dorte Kousholt ved Universitetet i Aarhus til Alt. 

For det tredje lærer barna dine mye av å være uenige og diskutere med hverandre, og faktisk også fra å oppleve uenigheter mellom mor og far. 

– De små daglige friksjonene i familien lærer barn mye om sosiale regler og hvordan folk snakker med hverandre, sier Dorte Kousholt.

Søsken kan faktisk ha godt av å krangle. Foto: Canva

Søskenkrangling gir barna et større ordforråd når de skal overbevise «motparten». Dessuten vil uenigheter også lære dem at folk er forskjellige og ønsker forskjellige ting. 

Så selv om du noen ganger har lyst til å løpe skrikende bort når barna ryker i tottene på hverandre, så kan det være greit å vite at kranglingen faktisk gir dem mulighet til å mestre livet på en bedre måte. 

Dorte Kousholt anbefaler også at du prøver også å la barna dine løse så mange konflikter som mulig selv – med mindre de selvsagt river håret av hverandre! Dette fordi forutsetningen for at barna dine skal bli «smarte» ellers i livet er at de fårmulighet til å eksperimentere, teste og utvikle konflikthåndtering. 

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

skarstein

Birgit Skarstein åpner opp om det tunge året hvor hun gikk i kjelleren: – helt grusomt

ast

USA: De første kan bli korona-vaksinert allerede 11. desember