Hjem Historier fra livet Søster André var verdens eldste person – død 118 år gammel

Søster André var verdens eldste person – død 118 år gammel

Det var i april 2022 søster André overtok tittelen som «verdens eldste person».

Da den japanske kvinnen Kane Tanaka døde i 1903, 119 år gammel, ble den franske nonnen søster André verdens eldste.

Søster André ble ifølge People født i Sør-Frankrike den 11. februar 1904. Døpenavnet hennes var Lucile Randon. Da hun gikk i katolsk kloster i 1944 var hun allerede 40 år. Det var her hun tok navnet søster André.

Nyhetsbyrået Reuters var først til å melde at hun hadde gått bort, 17. januar i år. Opplysningen er bekreftet av eldresenteret hun bodde på.

ABC Net opplyser at nonnen døde mens hun sov.

– Det er stor sorg, men det var også hennes ønske om å bli med sin elskede bror. For henne er det en befrielse, sier talsperson David Travella ved Sainte-Catherine-Laboure sykehjem til ABC Net.

I løpet av livet har søster André sett ti paver. Hun ble født ti år før første verdenskrig, og Tour de France hadde blitt avholdt én gang da hun kom til verden.

Søster André arbeidet som lærer og guvernante for barn under andre verdenskrig. Etter krigen brukte hun nesten tre tiår på å jobbe med eldreomsorg og foreldreløse barn.

Gikk i kloster i voksen alder

Det var først i voksen alder hun ble nonne. Før hun gikk i kloster jobbet hun ved sykehuset Vichy i Auvergne-Rhône-Alpes-området.

I tillegg til å leve gjennom andre verdenskrig, overlevde søster André den spanske influensa-pandemien i 1918 og nå nylig covid-19-pandemien som hun selv også testet positivt for viruset i januar i fjor.

I tillegg til at hun var verdens eldste person er søster André også den eldste som har overlevend covid-19.

– De får meg opp klokken 07.00, de gir meg frokosten min, så setter de meg ved skrivebordet mitt hvor jeg holder meg opptatt med småting, har søster André ifølge People tidligere fortalt til Guinness World Records om en vanlig dag på eldresenteret der hun tilbrakte sine siste leveår.

Hun drakk et glass vin hver dag, og koste seg med sjokolade.

– Hun trives med et glass vin, og kanskje det er hemmeligheten bak den høye alderen. Ikke vet jeg, men jeg oppfordrer ikke folk til å drikke vin hver dag, sier en av de ansatte ved eldresenteret.

Lina er Norges eldste

Frem til i sommer var Gudrun Nymoen Norges eldste person. 110-åringen var 8 år da spanskesyken kom til Norge, og er dermed en av få i Norge som husker den forrige pandemien som rammet verden. Hun var selv smittet av den fryktede sykdommen som krevde 13-15.000 liv i Norge og mellom 50 og 100 millioner mennesker globalt. Men Gurdun kom seg gjennom spanskesyken. De siste 10 årene bodde hun på Osen Pensjonistheim, hvor hun ifølge Østlendingen også døde torsdag 8. juli.

Før Gudrun Nymoen var det Marie Antonette Andersen som ble født 29. september 1909 som var Norges eldste person. Marie Antoinette bodde hjemme til hun var 104. Inntil da gikk hun selv på butikken, spilte biljard og klarte seg med hjemmehjelp en gang hver 14. dag. Men de seks siste årene bodde hun på Leirfjord sykehjem, nær Sandnessjøen. Marie Antoinette har både tipp-oldebarn og et 74 år gammelt barnebarn. Marie døde i februar 2020.

Lina Anundsen kunne nylig feire 108-årsdagen sin. Hun og er Norges eldste nålevende kvinne.

Lina er født i Siljan i Telemark, og har bodd der hele livet. Da hun var 101 år gammel flyttet hun inn på sykehjemmet i bygda.

– Her har jeg det godt, og folk er snille. Det er jo heldigvis en dame til her som jeg kan snakke litt med om gamle dager selv om hun bare er 97 år og ti år yngre enn meg, sier Lina til ukebladet Hjemmet.

Hun har en klar ide om hva som er hemmeligheten bak alderen hennes:

– Jeg tror jeg er blitt så gammel fordi jeg drakk mye melk rett fra kua da jeg var ung. Du vet, jeg var budeie i mange år, sier hun til ukebladet.

Den personen som har blitt eldst av alle i Norge, er Maren Bolette Torp fra Oslo. Hun var født i 1876 og døde i 1989, 112 år og 61 dager gammel.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com